2024. április 26., péntek

Ébredezik az új közvállalat

Hivatalosan az év eleje óta működik Kishegyes község új közvállalata – Minden kommunális szolgáltatást egy cég fog végezni – Az új vízár egységes lesz az egész község területén

Január elseje óta működik a Komunál Közvállalat Kishegyes, a község új, kommunális feladatokat végző vállalata. Egyelőre a működéshez szükséges iratok beszerzése a legfőbb elfoglaltságuk, valamint igyekeznek minden olyan szükséges határozatot meghozni, amelyek szükségesek a vállalat későbbi működése során – mondta el lapunknak Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat Kishegyes megbízott igazgatója. A jövőben minden kommunális tevékenységet ez a vállalat fog végezni a község területén.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– Az új közvállalat fúzióra lépett a kishegyesi Kis Komunál Kft.-vel, a bácsfeketehegyi Eko Komunál Kft. -vel és a községi telekrendezési közvállalattal. A fúzió célja, hogy minden eddigi tevékenység egy vállalaton belül folyjon. Az új közvállalat tevékenységi körébe fog tartozni a vízszolgáltatás, a felszíni vizek elvezetése, a közterületek és az utak karbantartása, a szervezett szemételszállítás, a temetők és a piacok, valamint a közvilágítás karbantartása.

Mikortól fogja az új közvállalat ellátni mindezt a tevékenységet?

– Amikor lezárul a fúzió az említett három vállalattal, attól a pillanattól tekinthető ez a vállalat teljes működésűnek. A lakosságnak természetesen idő kell hozzá, hogy megszokja, hogy más a vízszolgáltató, és változni fognak bizonyos szolgáltatások. Mindez kedvezően fogja érinteni a lakosságot, hiszen a fő célunk, hogy javítsunk minden szolgáltatáson és az életminőségen. Reményeink szerint minden kommunális szolgáltatás javulni fog, a költségeket pedig racionalizálni fogjuk.

Mik lesznek a leglényegesebb változások az eddigiekhez képest?

– Változás lesz az, hogy a vízdíj megfizettetése egységes lesz a község területén. A polgárok mindhárom településen egységes áron jutnak hozzá, vélhetően havonta kapnak számlát. A vízóra leolvasására évente legalább kétszer fog sor kerülni. Fontos, hogy a havi számlázás összhangban lesz a fogyasztóvédelmi törvénnyel, aminek értelmében az elvégzett szolgáltatást kötelesek vagyunk minden hónapban leszámlázni. A legutóbbi községi képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy a község területén egységes vízár lesz, 44 dinár köbméterenként, adóval együtt. A vállalatok és a magánszemélyek számára egyaránt ez lesz az ár, nem lesz több kategória.

Eddig milyen volt a megfizettetés aránya, és mennyire számítanak ezután?

– Kishegyesről tudok beszélni, innen vannak pontos adataink. A megfizettetés 92 százalékos volt, ami nagyon jónak számít. Természetesen szeretnénk ezt az arányt megtartani, sőt javítani is. Célunk az, hogy idővel az egész község területén elérjük a kishegyesi arányt.

Mennyire reális az az elvárás, hogy az új közvállalat gazdaságosan működjön?

– Ennek az elvárásnak reálisnak kell lenni, mert a vállalat alapító okiratában az szerepel, hogy a bevétel legalább 51 százalékát a piacról kell megvalósítani. Nekünk az elsődleges célunk az lesz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt ez az arányt 100 százalékra növeljük, vagyis a piacról éljünk meg teljes mértékben. A lehető legkisebb terhet szeretnénk az alapítónkra róni, Kishegyes községre.