2024. április 26., péntek

Melegedő Kishegyesen

Akár 80 személy befogadására is alkalmas helyen nyílt meg Kishegyes község melegedője

A huzamosabb ideje tartó hideg idő ellenére is sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen fűtsenek. Épp őket célozta meg a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének és Kishegyes Község Nyugdíjas Egyesületének télimelegedő-programja. A szinte egész nap nyitva tartó helyiségben mindenkit szívesen látnak, és az odalátogatók ingyen teát is kapnak. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a kishegyesi nyugdíjas otthon kis és nagytermében várják a melegedni vágyókat.

Baračik Rudolf (levo) i Andor Fontanji u prihvatnom centru (Foto: Lakatos János)

Barcsik Rudolf (bal) és Fontányi Andor a melegedőben (Lakatos János felvétele)

– A környező települések jó példája alapján mi is úgy ítéltük meg, hogy községünkben is szükség lenne egy közösségi helyiségre, ahol az emberek össze tudnak jönni és ebben a hideg időben fel tudnak melegedni. A melegedő egy nyitott klubhelyiség, ami egyébként is működik a nyugdíjas egyesület keretén belül, de most egy plusz tartalommal bővült. Nincs kritérium, hogy ki jöhet melegedni, akinek ilyen igénye van, azt szívesen látják. Reggel 8 órától délután 6-ig mindennap nyitva tart, és ingyenteával várják az érdeklődőket – mondta el a titkár, majd arról is szólt, hogy községi szinten ez az egy hely lett kinevezve melegedőnek, de Bácsfeketehegyről és Szeghegyről is várják az embereket. Az ilyen jellegű igényt a helyi közösségekben és a népkonyha ételosztása során jelezhetik az érdekeltek. A szállítást a falugondnok-szolgálat oldja meg, mondta el Fontányi, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a melegedő férőhelyeinek száma bővíthető.

– A jelenlegi kapacitás 25–30 fő, de igény esetén ez akár 80 főre is kibővíthető. Ha igény mutatkozik rá, akkor éjszakai melegedőt is nyithatunk, de ez esetben már komolyabb községi támogatásra is szükség lesz – nyilatkozta a titkár.

A melegedő kialakításának gondolata már 2013-ban megszületett, és a községi nyugdíjas szervezet a Vöröskereszttel közösen pályázott erre a községnél, tudtuk meg Barcsik Rudolftól, Kishegyes Község Nyugdíjas Egyesületének elnökétől.

– Az önkormányzattól kaptunk eszközöket egy helyiség adaptálására, ahol kialakítottunk egy teakonyhát. Itt akár nagyobb mennyiségű teát vagy kávét tudunk főzni a melegedők számára. A melegedő helyiségre idáig nem volt szükség, nem is használtuk egészen a múlt hétig. A melegedőt idáig 20–25-en vették igénybe. Elesettebb nyugdíjasokról, munkásokról van szó, akik betérnek ide, mert otthon nincs befűtve és itt eltöltik az időt. Amit kapnak, teát vagy kávét, azt a mi saját költségvetésünkből biztosítjuk, mert ezek nem nagy összegek. Ha az igények megnövekszenek és más szolgáltatásokra is szükség mutatkozik, akkor a szélesebb közösség segítségét fogjuk kérni – számolt be a nyugdíjas-szervezet elnöke.