2024. április 26., péntek
25. KÉZILABDA-VB – FRANCIAORSZÁG

Csak egy bravúr, vagy annál több?

Nagy László védelembe állításán kívül mi kellett még a dánok elleni győzelemhez? – Mivel lepte meg a világ legtrófeásabb edzője az Eb-aranyérmes németeket?

Azok után, hogy Magyarország két góllal, 27:25-re legyőzte Dániát, a kézilabda kedvelőit a címben megfogalmazott kérdés foglalkoztatja. A kérdésre a válasz kiderül ma 17 órakor, amikor a magyar férfikézilabda-válogatott Norvégia ellen lép pályára a franciaországi világbajnokság negyeddöntőjében, de addig is foglalkozzunk még egy kicsit az olimpiai bajnok elleni győzelemmel.

A magyar válogatott a csoport negyedik helyén jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba, úgy, hogy a csoportban kikapott Horvátországtól, Németországtól és Fehéroroszországtól is, és a nyolcaddöntőben nagy meglepetésre, végig vezetve legyőzte a fő esélyesnek kikiáltott Dániát. Állandó szakértőnk, Csordás Zoltán így tekint vissza a mérkőzésre:

A magyar csapat vasárnap esti teljesítménye több millió magyar ember számára, sőt egész Európa számára meglepetésként hatott. Magyarországnak abból a szempontból szerencséje van, hogy ez egy világbajnokság, nem pedig Eb, mert ha az utóbbi lenne, már otthon ülnének a képernyő előtt. A csoportban szereplő és a nyolcaddöntőben pályára lépő magyar válogatott védekezése között egyetlen különbség volt, pont akkora, amekkora az illető vezetékneve: Nagy László pályára lépésével egészen más, sokkal jobb, sokkal masszívabb lett a magyar fal, de ez még nem lett volna elég ahhoz, hogy Javier Sabaté együttese győzzön, mert támadásban is sokat kellett javulni, hozzáteszem, volt is hová, mert a csoportmeccseken Chile és Fehéroroszország ellen is igencsak halovány volt a támadójáték.

A statisztikát böngészve érdekes adatra figyeltünk fel: a magyar csapat az első félidőben szinte teljesen középre és balra tolta el a játékát, s ez az arány egy picit változott a második félidőben, de a lövések nagy része akkor is középről és balról ment a dán kapura.

Nagyon érdekes ez a taktika, ugyanis középről és balról összesen negyven (20 + 20) próbálkozása volt a magyar együttesnek, míg balról összesen nyolc… Ez egy nagyon fontos eleme volt a győzelemnek, de nagyon kellettek Mikler bravúrjai is. A Veszprém kapusa tizenötször hárított, míg Landin tízszer védett, s talán a dánoknak előbb kellett volna behozniuk Greent, de magyar szemszögből nézve nagyon jó volt ez így – mondta Csordás, aki szerint a dánokat meglepte a magyarok futóteljesítménye.

Amikor gólt kapott a magyar válogatott, nem várt semmit, azonnal lerohanta ellenfelét, s a dánoknak sokszor nem maradt idejük rendezni a soraikat, amin ők nagyon meglepődtek, s később idegesek is lettek emiatt, meg azért is, mert folyamatosan futottak az eredmény után. Azt sem szabad elfelejteni, hogy pár hónappal ezelőtt a dánok olimpiát nyertek, s azt azért nem mondanám, hogy jóllakottan, elbizakodva érkeztek, de a saját teljesítményük és a magyarok játéka, valamint csoportbeli helyezése némi nyugalomra adhatott nekik okot, s nem is tudtak rendesen felpörögni a találkozóra.

Ma délután öt órakor a Macedóniát tízgólnyi különbséggel legyőző Norvégia lesz az ellenfél, a tét már az elődöntőbe jutás.

A norvégok a macedónok elleni teljesítményükkel jelezték, remek csapatot alkotnak, s meg kell izzadnia annak, aki őket le szeretné győzni. Szélvészgyorsak, s amint megérzik a lehetőséget, hogy az ellenfél hullámvölgybe került, percek alatt eldöntik a találkozót. A magyarok a dánok ellen úgy léptek pályára, hogy elfelejtették, ki az esélyes, és azt is, hogy az olimpiai bajnokkal állnak szemben. Így kell ezt a norvégek ellen is, minden tisztelet nélkül nekik kell esni. Nem lesz könnyű, mert mindenki egyre fáradtabb, egyre több a hiba, és két nap alatt két nagyon nehéz mérkőzést kellene megnyernie a magyar együttesnek – nyilatkozta Csordás, aki a vb előtt azt mondta, Katar két évvel ezelőtt azért lett ezüstérmes, mert saját közönsége előtt lépett pályára, most viszont nem valószínű, hogy sok vizet zavarnak majd. A csoportmérkőzések során beigazolódni látszott a jóslat, hiszen a negyedik helyen jutottak a nyolcaddöntőbe, ott azonban óriási meglepetésre legyőzték az Európa-bajnok németeket.

A két kapus, a katari Danijel Šarić, illetve a német Andreas Wolff szenzációs dolgokat mutatott be vasárnap este, s habár utóbbi tizenkilencszer, Šarić pedig tizenötször védett, a katariak mégis megnyerték a találkozót. A kapusukon kívül ezt elsősorban Valero Riverának köszönhetik, aki szenzációs taktikával teljesen széthúzta a középső falat, így a németek védekezése nem volt annyira hatásos. Ezt úgy oldotta meg, hogy a jobb- és balátlövők nagyon sokat mozogtak, a beállós pedig folyamatosan változtatta a helyét. A győzelemhez a németek szokásosnál gyengébb támadójátéka is kellett, amire bizonyíték a mindössze húsz dobott gól, valamint az is, hogy az utolsó öt percben kétszer is a lelátón kötöttek ki az átadásaik – tette hozzá a mesteredző, aki szerint a negyeddöntőben a Katar–Szlovénia mérkőzésen igazi pikáns párharc lesz a Rivera–Vujović csata.

A Barcelonában Rivera, aki a világ legtrófeásabb edzője, négy éven keresztül volt Veselin Vujović trénere, aki meg sokak szerint minden idők legjobb kézilabdázója volt. Most a negyeddöntőben egymással néznek majd farkasszemet, igazi mester és tanítványa párharc lesz ez, amelynek végkimenetelét nagyon nehéz lenne megjósolni.

Magát hibáztatja a németek kapitánya

Magát hibáztatja Dagur Sigurðsson, az Európa-bajnok német férfikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, mert csapata vasárnap a nyolcaddöntőben búcsúzott a franciaországi világbajnokságtól.

„Minden mérkőzésen előfordulnak hibák. Az utolsó kényes szituációban időt akartam kérni, hogy elmondjam a védőjátékosainknak a taktikát, de arra gondoltam, ezzel a katariaknak is lehetőséget adok, hogy cseréljenek védekezésben, ezért haboztam” – nyilatkozta az izlandi edző az előző világbajnokságon ezüstérmes Katartól elszenvedett 21:20-as vereség után.

„Túl sokat hibáztunk, és én is elkövettem néhányat. Az egész meccsen vezettünk, a második félidő közepén már négy góllal is, szóval a kiesés nagyon nagy csalódás számunkra. A végén volt esélyünk gólt szerezni, de hibáztunk” – tette hozzá Dagur Sigurðsson, aki a torna eredményétől függetlenül távozik posztjáról, és Japán válogatottjának irányítását veszi át.

Kollégája, Valero Rivera úgy fogalmazott, „nagyon boldog vagyok, ez egy nagy nap a katari sport számára”.

A hazája, Spanyolország csapatát négy évvel ezelőtt világbajnoki címig vezető szövetségi kapitány hozzátette, ismét sikerült megmutatniuk, hogy a katari válogatott játékosai igazi csapatot alkotnak és tiszteletet érdemelnek. „Kiváló mérkőzést játszottunk, a szünetben hátrányban voltunk, de a második félidőben a legjobb tudásunk szerint kézilabdáztunk, végül ezért sikerült nyernünk. Keményen dolgoztunk, és ez a győzelem sokat jelent számunkra” – nyilatkozta Rivera.