2024. április 26., péntek

Börtönbüntetés két doktornőnek

A fiatal Ljiljana Arambašićot először a pszichiátriára utalták, mivel ordított a fájdalomtól

A belgrádi első számú Alapfokú Bíróság személyenként két és fél év börtönbüntetésre ítélte a belgrádi Klinikai Központ két doktornőjét. A vád Ljiljana Arambašić nem megfelelő és nem lelkiismeretes gyógyítása volt. A páciens 2002-ben vakbélgyulladás okozta szövődmények következtében hunyt el.
A vádiratban terhelt három másik orvost felmentették a vádak alól. Az elítéltek, Vera Milenković és Gordana Miletić, mindketten nőgyógyászok. Miletić a börtönbüntetés letöltését követően két évig nem dolgozhat orvosként.
Ez a második elsőfokú ítélet ebben az ügyben. A belgrádi Alapfokú Bíróság 2012-ben az öt vádlott közül hármat fegyházelzárásra ítélt, kettőjüket pedig felmentett. A Fellebbviteli Bíróság megsemmisítette az ítéletet és az ügy újratárgyalását rendelte el. A felek ezúttal is fellebbezhetnek. Ha élnek ezen jogukkal, a végső, jogerős ítéletet a Fellebbviteli Bíróság mondja ki.
Ljiljana Arambašić 2002 február 15-én erős hasfájdalmakkal jelentkezett a belgrádi sürgősségi osztályon. Az ügyeletes orvos megállapította, hogy a fiatal nő panaszai mögött nőgyógyászati jellegű probléma áll, ezért a belgrádi Nőgyógyászati-Szülészeti Klinikára utalta be. A páciens fájdalmai egyre erősebbé váltak, ezért szünet nélkül sikított, kiabált, emiatt a nőgyógyászati klinika szakemberei megállapították, hogy pszichiátriai ellátásra szorul. A pszichiátria osztályon viszont szinte azonnal arra a megállapításra jutottak az orvosok, hogy a nő szellemi tekintetben teljesen ép, ezért visszaküldték a sürgősségi osztályra, ahol ezúttal sem voltak hajlandók fogadni, hanem mivel magas láza is volt, tovább küldték a Fertőző és Trópusi Betegségek Intézetébe. Ott szinte azonnal a felvételt követően kómába esett és még azon az éjszaka meghalt.