2024. április 26., péntek

Lukavština u zamci

Proteklih meseci, oko Ade i Mola su se motale gladne lisice, koje su uspele da oštete domaćinstva, opustošile su mnoge kokošinjce. Oko naseljenih mesta, u trskarama, gde ima puno korova i žbunja, kao i mesta pred Tise lisice su se razmnožile, a čak su se odvažile da uđu i na groblja. U čovekovoj blizini uvek mogu da računaju na lak plen. Lokalna samouprava u Adi je, kao što smo o tome ranije obavestili naše čitaoce, nabavila pet komada zamki za lisice, koje građani mogu da pozajme bez ikakve nadoknade na nedelju-dve, u veterinarskoj stanici ( 064/255-6757). U toku prošlog meseca su se dve lisice uhvatile u zamci. Lisice su u nekoliko navrata ukrale hranu iz zamke, a da u nju nisu upale.
Ovih dana smo se sreli sa Atilom Baranj, tehničarem veterine, koji je upravo popravljenu zamku utovarao u svoj automobil.
-Do sada smo uspeli da uhvatimo dve lisice, verovatno bi bilo i više da su rešetke na zamci bile gušće. Iz tih razloga smo prepravili zamke. Kroz guste rešetke ima manje šanse da dohvati hranu, tako da je primorana da uđe unutra kroz vratanca, koja će se zatvoriti čim kroči na spravicu koja drži vrata. Za lisice koje se približe naseljenim mestima ne sme se koristiti oružje, te smo se iz tog razloga odlučili za zamke, sto je i opravdano. Međutim, zamke se mogu koristiti samo na mestima gde ih ljudi, koji iznajme zamke, mogu i kontrolisati i nadgledati, jer ako nestanu moraće nadoknaditi štetu. Ako se u zamku uhvati mačka, nju pustimo, ako zaluta neki ker, njega pregledamo. Ako je lutalica, smestimo ga u azil za kerova, a ako na osnovu čipa ustanovimo čiji je vratimo ga gazdi. Lisice koje se uhvate, odnosimo u Subotički veterinarski zavod, gde se ustanovljava da li ima besnilo- rekao nam je veterinarski tehničar.
Lisica može da se primami sa sirovim mesom ili živim životinjama, ali i ribu obožavaju. Ako se lisica navadila na živinu, onda u zamku moze da se stavi manja živina ili golub kao mamac.