2024. április 26., péntek

Egy tésztaszűrővel kezdődött...

Nagy József Fotogramok című kiállítása nyílt meg Szabadkán, a Klein House-ban

Nagy József magyarkanizsai táncos-koreográfus színpadi munkái mellett évtizedek óta foglalkozik képzőművészettel, ezen belül szobrászattal, rajzzal és fényképezéssel, újabban pedig kollázzsal. Fotogramjait és cianotípiáit az elmúlt években több európai nagyvárosban is kiállították. A szabadkai Klein House-ban, kiállításának a megnyitóján Nagy Józseftől hallhattuk, hogyan kezdett el fotogramokkal foglalkozni.

– A képeket lényegében három helyen készítettem, Franciaországban, Japánban és Magyarkanizsán. Többéves folyamatról, egy ciklusról van szó, amely jó néhány évre meghatározta a képhez való viszonyomat. Először is, egyáltalán nem számítottam arra, hogy fotogramokat fogok készíteni. Franciaországban egy szombat reggelen a piacon sétálva egy tésztaszűrőre lettem figyelmes, ahogyan a nap sugarai átvilágítanak rajta. Megvettem, majd pedig beletettem egy üveggolyót, és a nagyító fénye alatt megvilágítottam. Így indult az egész – mondta Nagy József. A kiállítást Bakos Petra nyitotta meg.

– Lassan, sejtelmesen bontakoznak ki ezek a képek, de a szemünk alakokat azonosít, angyalt, bagolyt, vénuszdombot, tengert, táncost... Fotogram úgy keletkezik, hogy az erőteljesen megvilágított fényérzékeny papíron, az arra helyezett vagy az azelőtt elmozgatott tárgyak árnyéka kivetül. Minthogy a fotópapír fénnyel megdolgozása manuális munka, a fotogram, műfaját tekintve, a fényképészet és a festészet elegye. Nagy József nemcsak elhelyezi a tárgyakat a papíron, hanem mozgatja is őket, olykor egyszerre többet, változatos tempóban – hallottuk egyebek közt Bakos Petrától.

Az est folyamán levetítésre került Miquel Barceló és Nagy József több mint tíz évvel ezelőtt készült Paso Doble című performance-a is.