2024. április 26., péntek

Új tartalmak, fiatalosabb arculat

Az utóbbi egy évben látványos változásokon ment keresztül a topolyai múzeum

Topolya Község Múzeuma a községi képviselő-testület határozata nyomán 2014-ben alakult meg, hivatalosan 2015 szeptemberében kezdett működni; azóta rendelkezik az intézmény saját költségvetéssel, amelynek forrása elsősorban a helyi önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács. Az elmúlt több mint egy évről Gazsó Hargita, a múzeum vezetője mesélt lapunknak.

– A múzeumnak új irányzata indult, a régészet, amely előtte csak az állandó kiállításunk formájában volt jelen. Nagy örömömre szolgál, hogy január óta egy régész is dolgozik az intézményben, Radaković Marina, akivel nemcsak a játszóházak kaptak szakmaibb színezetet, hanem elkezdett gyűjteni, kint van a terepen. Ezzel egy teljesen új arculata lett a múzeumnak, és ez, azt hiszem, előnyére válik az intézményünknek, mert egy olyan tudományágat képvisel, amely tapasztalataink szerint nagyon érdekes a közönségünknek, és biztos vagyok benne, hogy sok dolga lesz. Ez az egyik új mezsgye, amin megindult a múzeum, a másik pedig az irodalmi muzeológia, amit jómagam képviselek – mondta Gazsó, majd kitért az e téren végzett eddigi munkára. Elmondta, hogy ez a terület is az utóbbi egy év során kapott lendületet, elkezdtek írói hagyatékokat gyűjteni. Ennek első eredménye a Tóth Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítás volt. Előtte felhívást tettek közzé, és ennek köszönhetően nagyszámú tárgy gyűlt össze, ami azután a múzeum tulajdonába került. Egy-egy kiállítás tehát remek alkalmat nyújthat a gyűjtéshez, és az intézményvezető reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben még több író/költő hagyatéka kerül a múzeumba. Emellett azt is el kell mondani, hogy Gazsó Hargita a Szabadkai Városi Múzeumban megrendezett, Munk Artúr munkásságát bemutató kiállítás társszervezője is.

– A napokban érkezett a múzeumba Szkenderovity Pál sportoló, futó hagyatéka. Nagyon részletesen megőrzött mindent, és hagyatékát a lánya ajándékozta a múzeumnak. Nagyon örülünk neki, hisz egy látványos és gazdag gyűjteményről van szó. Most ennek indul meg a feldolgozása, és a sportoló születésének századik évfordulóján szeretnénk publikálni az anyagot, amelyben az edzőruhától kezdve a serlegeken, fényképeken át a naplója is megtalálható. Aki ezt feldolgozza, annak nagyon jó dolga lesz, sok érdekességgel találkozhat – nyilatkozta a múzeum vezetője, aki ezt is elmondta, hogy az intézményben egy Tóth Ferenc-emlékszobát fognak kialakítani, így a már említett tárlat egy kisebb térben állandó kiállítássá válik. Emellett a dr. Hadzsy János-emlékszoba is megújul, ennek előzménye, hogy az idei évben az ő munkásságáról is szerveztek kiállítást, aminek köszönhetően sok új tárgyat sikerült begyűjteni.

A múzeumunkkal kapcsolatos hír az is, hogy az Országgyűlési Múzeum jóvoltából Gazsó Hargita részt vett egy muzeológiai továbbképzésen, ahol sikerült kapcsolatokat kiépítenie más, határon túli intézmények képviselőivel, s ez jövőbeni sikeres együttműködések alapja lehet. Mindezek alapján tehát elmondhatjuk, hogy múzeumunk elindult egy változás felé, lesz egy új arculata. Az intézményvezető elmondása szerint látványos kiállításokat szeretnének szervezni, és azt szeretnék elérni, hogy minél fiatalosabb legyen, hisz fontos, hogy a legfiatalabb generáció képviselői is megismerjék az intézményt.

A községi múzeum decemberi programja az adventi játszóház volt, ami négy héten keresztül tartott az ünnepre való készülődés jegyében, és amit az önkéntesek segítségével valósítottak meg, illetve november végétől a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet jóvoltából filmvetítéseket tartanak a gyermekeknek olyan témákban, amelyek kapcsolódnak házi olvasmányaikhoz.