2024. április 26., péntek

Nagy önálló tárlatok, jelentős vendégkiállítások

A Szabadkai Városi Múzeumban elégedettek az idei, 2016-os évi látogatottsággal

– Volt néhány nagy önálló kiállítás – mint amilyen a Jugoszláviai festők és szobrászok művei a Szabadkai Városi Múzeum művészeti gyűjteményében című kiállítás, a Bécsi barokk festők művei Vajdaságban című kiállítás, Petrik Pál szabadkai festőművész és díszlettervező retrospektív tárlata – valamint jelentős vendégkiállítások, köztük a Nagy Imre-kiállítás is, az Emléktárgyboltban is voltak kiállítások, és persze ebben az évben is voltak egyéb rendezvények, könyvbemutatók, előadások, rajpályázat és a gyermekeknek is szerveztünk foglalkozásokat. Fontos volt idén, hogy az állandó kiállításunk terével is tovább foglalkozzunk, hogy befejezzük a természeti osztály kiállításának az építését, és belekezdjünk a régészeti osztály kiállításának kialakításába, ez most is folyamatban van. Az állandó kiállítás nagyon átgondolt, megtervezett, ahol nemcsak kiállított tárgyak láthatók, hanem audiovizuális tartalmak is vannak. Ez hosszútávra tervezett kiállítás, amelyet különböző programokkal, tartalmakkal fogunk működtetni, akár tanórákat is lehet majd tartani – mondta el Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója, amikor évösszegző beszélgetésre kértük fel. Mint mondja, a megvalósított programokkal és az érdeklődéssel, a látogatottsággal is elégedettek.

– Részt vettünk a Magyar Nemzeti Tanács kirándulás-sorozatában, ennek keretében több mint 2100 gyermek látogatott el a múzeumba októberben. 50–100 gyermek is megfordult nálunk azokban a napokban, s ki is derült, hogy egy ilyen frekventált programhoz, egy időben ilyen látogatószámhoz a múzeum épülete nem teljes mértékben alkalmas. Nincs ruhatár, nincs hol leülni uzsonnázni, hogy mindez ne a kiállítótérben történjen meg. Úgyhogy tervben van a múzeum épületének ilyen irányú fejlesztése is, tervben van az átrium beépítése és a pincében ruhatár kialakítása, az IPA-programokban az ezekhez szükséges eszközökre fogunk pályázni.

Az igazgató arról is beszélt, hogy fontos tevékenységük volt ebben az évben is a muzeális tárgyak, gyűjtemények feldolgozása, digitalizálása. A dokumentációt ugyanis főleg elektronikus formában kéri a múzeumtól a szakmai felügyelet.

– Teljes revízióra van szükség, ez folyamatban is van. Több tízezer tárgynál ez elég időigényes munka. Ez egyébként uniós követelmény is – hallottuk Hulló Istvántól, akitől megtudtuk, a múzeumnak jelenleg mintegy 50 ezer tárgya van.

Bába Anikó múzeumpedagógus elmondta, hogy több játszóházas foglalkozást is szerveztek egy-egy kiállításra építve a gyerekek számára.

– Az éppen aktuális kiállításokra mindig bevisszük a gyerekeket, és arra építve, a korosztályuknak megfelelően találunk ki foglalkozást. A gyerekek rajzolnak, feladatokat is kapnak, például hogy keressenek meg meghatározott részleteket a kiállított festményeken. Az a tapasztalat, hogy a gyerekek kérdeznek, érdeklődnek, ki csinálta, miért ilyen színű stb. A foglalkozások szerb, horvát és magyar nyelven zajlottak. Az állandó kiállítással kapcsolatban is szervezünk majd különböző programokat, foglalkozásokat. Az én múzeumom, az én városom címmel rajpályázatot is hirdettünk, amelyre több mint 50 pályamunka érkezett. A szecesszió világnapja alkalmából városi sétát szerveztünk, és szecessziós játszóházat is tartottunk – hallottuk Bába Anikótól.