2024. április 26., péntek

Münchhausen a Sajtszigeten

Zenés időutazásra invitálja a nézőit a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

Pénteken, december 16-án tartja a Münchhausen a Sajtszigeten című előadás bemutatóját a szabadkai Népszínház Magyar Társulata a Jadran színpadon. A darabot Brestyánszki Boros Rozália műve alapján Hernyák György rendezi.

– A történet, ami a színpadon látható, nem a regény adaptációja. Megjelenik Münchhausen báró és megjelenik néhány motívum a regényből, azzal a figurával találkozhatunk, aki a regénynek is főszereplője, csak egy másik történetben – hallottuk Brestyánszki Boros Rozáliától.

Hogy milyen a történet, arról a rendező – hogy ne irányítsa, ne befolyásolja a nézőket – nem is árult el sokat, annyit mondott, hogy ez egy Münchhausen-történet.

– A történelem fontos pillanatiba is betekinthet a néző. Valami módon végigjárunk egy történelmet. Münchhausen báró létező figura volt, és állítólag mindenkit ismert, az orosz cárt, a kínai császárt... És mindenkiről mesélt. Az előadásban megjelenik Napóleon, Kleopátra, megjelennek a zsidók, és meg fog jelenni egy furcsa figura a végén, akiről most szintén nem szeretnék beszélni, legyen meglepetés. Zenés, táncos előadás, könnyed, szórakoztató is, de próbáltunk mélységet is teremteni – mondta el Hernyák György, akitől megtudtuk, másfél hónapos próbafolyamat áll mögöttük, ami valójában műhelymunka volt.

Az előadás címszerepében Mezei Zoltánt láthatjuk.

– A Münchhausen történetek eleve kínálnak egyfajta világot, egyfajta megvalósítási módot, legalábbis az én olvasatomban. Itt viszont társul hozzá egy keretjáték, ezeket a kötéseket e két dolog között össze kellett dolgozni, és egy érdekes, mindenképpen rendhagyó előadás kerekedett a végén, nem a hagyományos Münchhausen-történetet fogja látni a néző. Pozitív alak ez a Münchhausen báró. Ül, mesél, nagy hanták, nagy történetek. Tulajdonképpen egy gyönyörű mese születik, úgy, hogy a világtörténelem nagy fordulópontjai vannak benne – osztotta meg velünk gondolatait Mezei Zoltán.

A darab női főhősét Pesitz Mónika alakítja, aki mint elmondta, kicsit elvont ez a figura, konkrétumokkal nem is megfogalmazható, hogy milyen is.

– Ő egy vezérfigura, aki Münchhausent hazavezeti.