2024. április 26., péntek

Felszámoltak egy embercsempész-hálózatot Franciaországban

Felszámoltak Franciaországban egy embercsempészettel foglalkozó bűnszervezetet, amely kelet-afrikaiak százait juttatta be illegálisan Európa területére - jelentette pénteken az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol).

A hágai székhelyű szervezet tájékoztatása szerint a hatósági akció során kilenc szomáliait vettek őrizetbe, közülük nyolcat Franciaországban. Mathieu Fohlen nancy-i ügyészhelyettes elmondta, hogy a bandatagok többségét Strasbourgban, Modane-ban és Párizsban fogták el, míg a hálózat irányítóját Hollandiában vették őrizetbe.

Az Europol közleménye szerint a most felszámolt hálózat szomáliai migránsokat juttatott el törvénytelen úton Olaszországból más európai országokba, köztük Belgiumba, Hollandiába, Franciaországba, Németországba, valamint észak-európai országokba.

Bár néhányukat gépkocsival, vonattal vagy autóbusszal szállították tovább Olaszországból, voltak, akik hamis személyi okmányokkal repülővel jutottak el Afrikából - Ázsia érintésével - Európába.

Az Europol közleményében kitért arra, hogy a bűnszervezet felgöngyölítése az olasz hatóságok hosszadalmas nyomozói munkájának eredménye, valamint szerepe volt benne a különböző országok hatóságai közötti hatékony együttműködésnek is.