2024. április 29., hétfő

Szerbia csatlakozik az EU fegyveres csapatához

Oda a katonai semlegesség politikája?

A szerb illetékesek nemrégiben aláírták azt a jegyzéket, amely az Európai Unió HELBROC fegyveres csapatához való csatlakozási szándékot jelzi. Az alakulatot eredetileg Görögország, Bulgária, Románia és Ciprus alakították, hogy adott küldetéseknek tegyen eleget az EU által meghatározott prioritások szerint. A későbbiekben Ukrajna is a tagja lett e küldetésnek.

A szerbiai politikai elemzők most attól tartanak, hogy az Európai Unió küldetéseiben való részvétel egyértelmű állásfoglalást jelent és megsemmisíti az eddigi, katonai neutralitásra utaló politikai célkitűzéseket. Attól is tartanak, hogy amennyiben a csapatnak a balti államokban vagy Ukrajnában kellene meghatározott küldetést teljesítenie, az nyomban kiváltaná Oroszország haragját, mellyel pedig hazánk jó kapcsolatokat ápolt mindeddig.

A Szerb Hadsereg már részt vesz az ENSZ különféle nemzetközi bevetéseiben, de ez sokak szerint nem hasonlítható össze a legújabb döntéssel, az EU alakulatához való csatlakozással. A katonaság tisztségviselői szerint szükség volt erre a lépésre, mert Szerbia így egyrészt teljes jogú tagja lehet a közös európai védelmi rendszernek, másfelől bizonyíthatja az uniós integrációk iránti elszántságát is.