2024. május 16., csütörtök

A fáraó lázadása

Sokasodnak viharfelhők Liverpoolban. A jelek szerint már az öltözőben is gondok lehetnek, hiszen a létfontosságú, West Ham elleni találkozóra Jürgen Klopp Szoboszlai Dominik mellett Darwin Núñezt és Mohamed Szalahot sem nevezte a kezdőcsapatba. A problémákat csak tetézte, hogy a meccs első félidejét követően hátrányba kerültek a vörösök. A második játékrészben ritmust váltott a Liverpool, és gyorsan megfordította a találkozót, ám ekkor jött az immár menetrendszerű védelmi kihagyás, amit Michail Antonio, a West Ham játékosa szemfülesen kihasznált. Klopp csak ekkor, 2:2-es állásnál cserélt, amit Szalah rendkívül zokon vett, és összeszólalkozott edzőjével.

Ezzel kapcsolatban a mérkőzés vége után a játékos csak annyit mondott az esetet firtató újságírói kérdésre válaszolva: „Ha beszélek, balhé lesz!” Szoboszlai bevetésére még később, csak a 91. percben került sor. Érdemben sem ő, sem egyiptomi csapattársa nem tudott hozzátenni a játékhoz. Az újabb botlás után a Liverpool gyakorlatilag lemondhat a bajnoki címről, annál is inkább, mert vasárnap az Arsenal első félidei remek játékának köszönhetően győzött a Tottenham otthonában, így három fordulóval a bajnokság vége előtt ötpontos előnyre tett szert Szoboszlaiékkal szemben.

Érdekesen alakult az Aston Villa–Chelsea találkozó. A vendéglátó a szünetben már kétgólos előnyben volt, de a kékek a szünet után rendezték soraikat, és Noni Madaueke és Conor Gallagher találataival egalizálták az állást. A bírói ráadásban a Chelsea meg is nyerhette volna a mérkőzést, de Cole Palmer ziccerét Robin Olsen hatalmas bravúrt bemutatva hárította.

A 35. forduló: West Ham–Liverpool 2:2, Fulham–Crystal Palace 1:1, Manchester United–Burnley 1:1, Newcastle–Sheffieled Utd. 5:1, Wolves–Luton 2:1, Everton–Brentford 1:0, Aston Villa–Chelsea 2:2, Bournemouth–Brighton 3:0, Tottenham–Arsenal 2:3. A Nottingham–Manchester City találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (május 3-án, 4-én, 5-én és 6-án): Luton–Everton, Arsenal–Bournemouth, Brentford–Fulham, Burnley–Newcastle, Sheffieled Utd.–Nottingham, Manchester City–Wolves, Brighton–Aston Villa, Chelsea–West Ham, Liverpool–Tottenham, Crystal Palace–Manchester United.

KÖZEL A BAJNOKI CÍM
Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője már a keddi, Bayern München elleni Bajnokok Ligája-elődöntőre gondolva igencsak tartalékos csapatot küldött pályára a Real Sociedad otthonában. Ennek megfelelően a baszkok az első félidő nagy részében fölényben játszottak, helyzeteket alakítottak ki, viszont gólt némi meglepetésre a madridiak szereztek. Úgy tűnt, nem tart soká a vendégek öröme, mert Kubo Takefusza gyorsan betalált a madridiak kapujába, ám gólját az Aurélian Tchouaméni elleni szabálytalanság miatt érvénytelenítették. A második játékrész sokáig eseménytelenül csordogált. A hajrában Mikel Oyarzabal került főszerepbe, először les miatt meg nem adott góljával vétette észre magát, majd nem sokkal később szabályos körülmények között egyenlíthetett volna, ekkor azonban Antonio Rüdiger mentette meg csapatát a góltól. Győzelmével a királyi gárda nagyon közel került a bajnoki címhez, amihez a hátramaradt öt meccsen négy pontra van szüksége.

A második helyért viszont még éles csatára számíthatunk, főleg azután, hogy a Girona idegenben könnyedén győzte le a Las Palmast, így némi nyomást helyezett a ma este pályára lépő Barcelonára. Eldőlni látszik a negyedik, BL-indulást érő hely sorsa, mivel az Atlético Madrid szombat este a szerencsét sem nélkülözve legyőzte az Athletic Bilbaót. A találkozót egy sajnálatos incidens szakította meg, a madridi szurkolók az első félidőben rasszista bekiabálásokkal provokálták Nico Williamst. A sértett ugyan egy góllal bosszulta meg a történteket, de az kevésnek bizonyult csapata pontszerzéséhez.

A 33. forduló: Real Sociedad–Real Madrid 0:1, Las Palmas–Girona 0:2, Almería–Getafe 1:3, Alavés–Celta Vigo 3:0, Atlético Madrid–Athletic Bilbao 3:1, Cádiz–Mallorca 1:1, Granada–Osasuna 3:0. A Villarreal–Rayo Vallecano és a Betis–Sevilla találkozó lapzárta után ért véget. A Barcelona–Valencia mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (május 3-án, 4-én, és 5-én): Getafe–Athletic Bilbao, Real Sociedad–Las Palmas, Real Madrid–Cádiz, Girona–Barcelona, Mallorca–Atlético Madrid, Osasuna–Betis, Celta Vigo–Villarreal, Valencia–Alavés, Rayo Vallecano–Almería, Sevilla–Granada.

A LEGYŐZHETETLEN LEVERKUSEN
Érdekesen alakult a friss bajnok Leverkusen és a táblázaton harmadik helyen álló Stuttgart rangadója. Az első félidőben a hazai pályán játszó gyógyszergyáriak nem meglepő módon mezőnyfölényük mellett helyzeteket alakítottak ki, ám nem tudták bevenni az ellenfél kapuját. A második játékrész eleje viszont rémálomszerűen kezdődött Xabi Alonso fiai számára, hiszen rövid idő alatt kétgólos hátrányba kerültek. Természetesen a hazaiak rendezték soraikat, Amine Adli gyorsan szépített, ugyanakkor az egyenlítés sokáig nem jött össze. Amikor már úgy tűnt, hogy 45 veretlenül megvívott tétmérkőzés után a Leverkusen sorozata megszakad, a 97. percben Robert Andrich döntetlenre mentette a találkozót.

A Leipzig–Borussia Dortmund mérkőzés nem indult jól a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló lipcseieknek, hiszen a vendégek az első félidő közepén előnybe kerültek. A Leipzig azonban már a szünetre megfordította a mérkőzést, majd folytatásban kiütésessé tette győzelmét, így nagy lépést tett a BL-indulást érő negyedik hely megszerzése érdekében.

 

Hiába volt a frankfurti akrobatamutatvány, nem mentette meg őket Münchenben (Fotó: Beta/AP)

Hiába volt a frankfurti akrobatamutatvány, nem mentette meg őket Münchenben (Fotó: Beta/AP)

A 31. forduló: Bochum–Hoffenheim 3:2, Augsburg–Werder 0:3, Bayern–Frankfurt 2:1, Freiburg–Wolfsburg 1:2, Leipzig–Borussia (D) 4:1, Leverkusen–Stuttgart 2:2, Mönchengladbach–Union Berlin 0:0. A Mainz–Köln és a Darmstadt–Heidenheim találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (május 3-án, 4-én és 5-én): Hoffenheim–Leipzig, Borussia Dortmund–Augsburg, Stuttgart–Bayern München, Werder Bremen–Mönchengladbach, Wolfsburg–Darmstadt, Köln–Freiburg, Union Berlin–Bochum, Frankfurt–Leverkusen, Heidenheim–Mainz.

GYENGÉCSKE RANGADÓ
Finoman szólva sem volt eseménydús a Juventus–Milan rangadó első félideje. Közvetlenül a szünet előtt láthatták a nézők az első komolyabb gólszerzési lehetőséget, Dušan Vlahović szabadrúgását azonban biztosan védte a Mike Maignan sérülése miatt az utolsó percben a kezdőcsapatba kerülő Marco Sportiello kapus. A folytatásban már több dolga volt a vendégek hálóőrének, aki több bravúrt bemutatva pontot mentett csapatának. A Torino egy félidőn át tudta tartani magát az Inter ellen Milánóban. Adrien Tamezének, a vendégek játékosának kiállítása hozott fordulatot a mérkőzésbe a második játékrész elején. Az emberelőnybe került bajnokcsapat ugyanis ezt követően fokozta a nyomást, és a duplázó Hakan Çalhanoğlunak köszönhetően megnyerte a mérkőzést.

A 34. forduló: Bologna–Udinese 1:1, Frosinone–Salernitana 3:0, Inter–Torino 2:0, Juventus–Milan 0:0, Lazio–Verona 1:0, Lecce–Monza 1:1. Az Atalanta–Empoli, a Napoli–Roma és a Fiorentina–Sassuolo találkozó lapzárta után ért véget. A Genoa–Cagliari mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (május 3-án, 4-én, 5-én és 6-án): Torino–Bologna, Monza–Lazio, Sassuolo–Inter, Cagliari–Lecce, Empoli–Frosinone, Verona–Fiorentina, Milan–Genoa, Roma–Juventus, Salernitana–Atalanta, Udinese–Napoli.

NEGO AZ ÜNNEPRONTÓ
A PSG-nek csak egy győzelem hiányzott ahhoz, hogy matematikailag is bebiztosítsa a címvédést, és úgy tűnt, a bajnokavatáshoz ideális ellenfél lesz az alsóházban szereplő és Loïc Negót is a soraiban tudó Le Havre. A kicsapat azonban bátor játékával igencsak meglepte párizsi vendéglátóját. A Le Havre az első félidőben kétszer is vezetést szerzett, a vendégek második találatánál az előkészítésben játszott főszerepet a magyar válogatott játékos, aki sarokkal adott gólpasszt André Ayew-nek. A bajt észlelve Luis Enrique a szünetben pályára küldte Kylian Mbappét is.

Ennek ellenére a „szentek” helyzete tovább romlott, miután Nego kiharcolt egy büntetőt, amit Abdoulaye Touré értékesített. A hajrára azért csak összeszedte magát a PSG, előbb Asraf Hakimi szépített, majd a bírói ráadás 5. percében Goncalo Ramos mentette meg csapatát a vereségtől. A pontvesztés ellenére a párizsiak már akár vasárnap este újabb bajnoki címet ünnepelhettek, ehhez „csak” arra volt szükségük, hogy a lapzárta után véget ért találkozón a Monaco ne győzze le a Lyont.

 

A La Havre bátran felvette a harcot Párizsban (Fotó: Beta/AP)

A La Havre bátran felvette a harcot Párizsban (Fotó: Beta/AP)

A 31. forduló: Montpellier–Nantes 1:1, PSG–Le Havre 3:3, Metz–Lille 1:2, Clermont–Reims 4:1, Lorient–Toulouse 1:2, Strasbourg–Nice 1:3. A Rennes–Brest, a Lyon–Monaco és a Marseille–Lens találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (május 3-án, 4-én, 5-én és 6-án): Toulouse–Montpellier, Lens–Lorient, Le Havre–Strasbourg, Monaco–Clermont, Metz–Rennes, Brest–Nantes, Lille–Lyon, Nice–PSG, Reims–Marseille.

 

Nyitókép: Havertz gólja már 3:0-t jelentett az Arsenalnak (Fotó: Beta/AP)