2024. május 15., szerda
KERÉKPÁROZÁS

A fiatal spanyol első komoly trikója

Átmeneti időszakában járt az országúti kerékpáros szezon, hiszen a tavaszi klasszikusok hónapjai leteltével lassan a legnagyobb körversenyek kopogtatnak az ajtón. Ezek közül hagyományosan az olaszországi Giro d’Italia lesz az első, amely a következő hétvégén veszi kezdetét. Előtte azonban lebonyolítottak még néhány egyhetes viadalt, amelyeket az itáliai Grand Tour felvezetőjeként is használhattak egyes versenyzők. A legrangosabb múlt heti versenyt Svájcban rendezték, Romandiában természetesen a hegyeké volt a főszerep, hisz még a síknak elkönyvelt etapok is meglehetősen lankásak voltak. A szakaszokon Maikel Zijlaard, a duplázó Dorian Godon, Thibau Nys, Brandon McNulty és Richard Carapaz osztozott, az összetett győzelem viszont az egyiken sem legjobb, de végig kiegyensúlyozottan jól teljesítő, a tavalyi Tour de France-on már villogó 23 éves spanyol Carlos Rodríguezé lett, aki elsősorban a pénteki időfutam hetedik helyével és a szombati hegyi befutó harmadik helyével alapozta meg sikerét.

Vasárnap egy valenciai csapatidőfutammal elrajtolt a női Vuelta a España, amelyen Vas Blanka is rajthoz állt az SD Worx sorában, és a csapat roppant szoros harmadik helyet szerzett, egyetlen másodperccel elmaradva a győztes Lidl–Trek és a második Visma–Lease a Bike mögött. A magyar bajnok az őszi kulcscsonttörése után tavasszal vírusos megbetegedést szedett össze, az elmúlt hónap során a forma visszanyerése érdekében néhány egynapos viadalon állt rajthoz, de ezeken még nem tudott komoly eredményekért harcolni.

Romandiai Körverseny, az összetett végeredménye (prológ + 5 szakasz): Carlos Rodríguez 15:44:46 óra, Alekszandr Vlaszov +7, Florian Lipowitz +9, Ilan van Wilder +21, Juan Ayuso +27 mp stb. Török Körverseny, az összetett végeredménye (8 szakasz / egyet töröltek): Frank van den Broek 25:53:09 óra, Merhawi Kudus +4, Paul Double +9, Metkel Eyob +24 mp, Harold López a. i. stb. Vuelta Asturias, az összetett végeredménye (3 szakasz): Isaac del Toro 12:59:04 óra, Rafał Majka +1:15, Eric Fagúndez +1:20 perc stb. Famenne Ardenne Classic (Marche-en-Famenne–Marche-en-Famenne, 195 km): Arnaud de Lie 4:39:37 óra, Axel Zingle, Maxim van Gils a. i. stb.

 

Nyitókép: Carlos Rodríguez szakaszgyőzelem nélkül hódította el a Romandiai Körverseny összetettjét (Fotó: Beta/AP)