2024. április 26., péntek

Fókuszban a család

Minden korosztály számára érdekes volt a Kolibri a Családokért Egyesület hétvégi, háromnapos rendezvénye

Fókuszban a család címmel szervezett háromnapos rendezvénysorozatot a hétvégén a hajdújárási Kolibri a Családokért Egyesület. A rendezvényen, amelyet a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége pályázatának köszönhetik a vajdaságiak, volt születésmese, szakmai előadás, valamint kötetlen családi nap is.

Gajda Nóra, a Kolibri a Családokért Egyesület elnöke lapunknak elmondta, a rendezvényt azzal a céllal szervezték, hogy a család minden generációját meg tudják szólítani. Az első napon Csomóné Lindmayer Katalin, anya-baba konzulens négy óvoda nyolcvan óvodásának mesélte el a Születésmesét. Ezen a napon este ölbeli játékokat tartott Gogolák Bencsik Nóra a Kolibri baba-mama klubban.

– Szombaton az előadók és a részvevők is gyermekeikkel érkezhettek, hogy ne kelljen választani, hogy önkéntes munkában dolgoznak, vagy otthon állnak helyt. Az előadóink nagy szakmai tudással rendelkeznek, öröm volt hallgatni őket, fontos dolgok hangzottak el. Dr. Beretka Katinka jogász a gyermek az egészségügyben témában tartott előadást, a jogokról, felelősségről, kötelezettségekről beszélt, saját példákat bemutatva. A szerbiai egészségügyben nagyon nagy hiányosságok vannak, érdekes jogviszonyokról beszélt, például, hogy a kisbabáknak milyen jogai vannak már a megszületésekor. Joó Horti Lívia pszichológus a kamaszkorról tartott előadást. A délutáni órákban pedig Telečki Boris pszichológus beszélt arról, hogy apukának lenni jó, aki maga is apuka, kiemelte, mennyire fontos, hogy az apukákra is odafigyeljünk, s a szerepük is milyen fontos lehet a családban. Szénási Oszkár családterapeuta nagyon élvezhető előadást tartott a szülők stabil házasságának fontosságáról a gyerek szempontjából.

Részvevőnek a családszervezetek képviselőit hívtuk, hiszen tudjuk, hogy ezek a szervezetek közvetítői szerepet töltenek be sokszor, s nem mindig van meg a szaktudásunk, hogy pontos információval ellássuk azokat a családokat, akik hozzánk fordulnak. Szerettük volna összeismertetni az előadókat a családszervezetek képviselőivel és fordítva – mondta Gajda Nóra.

A rendezvény harmadik napján a hajdújárási Lurkóház helyiségeiben és udvarán családi napot tartottak, volt lufihajtogatás, csillámtetoválás, trambulin, légvár, és nagymamák és nagypapák által főzött közös ebéd is.