2024. április 26., péntek
SZENTTAMÁS

Nyilvános történelemóra az 56-os eseményekről

A szenttamási Gion Nándor Kulturális Központ és a Népkönyvtár szervezésében pénteken a Népkönyvtárban vetítéssel és alkalmi műsorral egybekötött történelmi előadást tartottak.

Az est vendége Baráth Gábor okleveles történész, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola történelemtanára volt, Az 1956-os forradalom eseményei címmel tartott előadást.
A nyilvános történelemóra első részében részletes ismertető hangzott el a Kommunista Párt hatalomra jutásáról Magyarországon, illetve a Rákosi-diktatúráról (kuláküldözés, államosítás, koncepciós perek, ÁVH, személyi kultusz), ezt követően pedig az 1956-os forradalom eseményeiről, az orosz intervencióról, illetve Nagy Imre miniszterelnök sorsáról volt szó.
A történész elmondta, az előadás célja, hogy a hallgatóság megismerje a kommunista, azaz a Rákosi-diktatúra elnyomó rendszerét, részletes betekintést nyerjen az 1956-os forradalom eseményeinek kronológiájába, hogy tudassa a közönséggel annak fontosságát, és azt, hogy hat évtizeddel ezelőtt a magyar nemzet hogyan harcolt a szabadságért.