2024. április 26., péntek

A különbözőség napja

A sikeres gyermekhét után pénteken etnonap a kishegyesi általános iskolában

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola minden évben gazdag programmal készül a gyermekhétre. Így volt az idén is, de alig ért véget a gyermekhét, egy újabb izgalmas program vár a gyerekekre.

Hajvert Ákos, a kishegyesi általános iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy a gyermekhét fordított nappal kezdődött. A felsősök ezt szeretik a legjobban, ugyanis ekkor kipróbálhatják magukat mint polgármester, iskolaigazgató, iskolagondnok... Az alsósok ezen a napon aszfaltrajzokat készítettek, és frizuraversenyen is részt vettek – számolt be Hajvert. A felsősök számára kvízvetélkedőt tartottak, ami osztályonként zajlott, és az első helyezettek díjat kaptak. Emellett az összes gyerek számára tartottak sport- és mozinapot. Ez utóbbi során kivetítő segítségével varázsoltak mozit a gyerekeknek a színházteremben.

A történések sora nem ért véget, pénteken ugyanis etnonap lesz az iskolában. Ilyen jellegű rendezvény legutóbb négy évvel ezelőtt volt – számolt be Hajvert.

– A kishegyesi iskoláról azt kell tudni, hogy 80 százalékban magyarul folyik az oktatás, viszont nagyon sokféle nemzetiség jár ide. Magyar, szerb, montenegrói, albán és roma gyerekeink vannak, és volt olyan év, amikor muszlim oktatás is folyt az iskolában. Az nem elég, hogy egymás mellett élünk, jó lenne egy kicsit jobban megismernünk egymás kultúráját. Az etnonap erre kiváló alkalmat nyújt – mondta el az igazgató, majd arról is szólt, hogy a kultúra mellett a nemzetiségek betekintést nyerhetnek egymás gasztronómiájába, hagyományos öltözködésébe, népzenéjébe és -táncába. A kezdeményezés részben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatásából indult ki.

– A VMMI egy etnofoglalkozást biztosít számunkra, amit a győri Cifra Műhely hoz el hozzánk. Ez a csapat nemcsak néptánccal és népzenével foglalkozik, hanem népi hangszereket is bemutat, és népszokásokkal ismerteti meg az alsósokat. Ezt követően kerül sor az ünnepi műsorra, amelyen az iskolánk gyerekei mellett fellép a bácsfeketehegyei (feketicsi) Nikola Đurković Általános Iskola tamburazenekara és a szeghegyi Kszenija Hercegnő Művelődési Egyesület. A műsor után az etnostandokat tekinthetik meg a vendégeink. Itt 5 nép hagyományait ismerhetik meg, valamint italokat, ételeket lehet kóstolgatni. Emellett a gyerekekkel foglalkozni fognak a kishegyesi civil szervezetek: a Nők Kishegyesi Fórumának, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének, a kishegyesi nyugdíjas-egyesületnek a tagjai és Kollár Ilona népművész – számolt be Hajvert. Végezetül elmondta, hogy a programok után közös ebéden vesznek részt a fellépők és a vendégek. Három bográcsban háromfajta bab fog főni.