2024. április 26., péntek

Túlerőltetett dráma?

Annak ellenére, hogy az Országos Oktatási Tanács tagjai valójában jónak tartották az oktatási minisztérium javaslatát, miszerint kötelező tantárggyá váljon a jelenleg választható tantárgyként meglévő informatika tantárgy, arra hivatkozva, hogy ez a változtatás túl gyorsan történne, és felkészületlenül érné az iskolákat, a tanács tagjai nem szavazták meg az informatika tantárgy kötelezővé tételét. Az elmúlt időszakban a döntés előtt és a most megszületett döntés után is érveket és ellenérveket, egymásnak feszülő véleményeket fogalmazott meg a két tábor. Most a felsősök számára kötelező tantárgyként létezik a műszaki oktatás és informatika, választható tantárgyként pedig az informatika és számítástechnika. A minisztérium javaslata szerint ez a választható tantárgy vált volna úgy kötelezővé, hogy a műszaki oktatás informatika témái is átkerültek volna. A reform ellen szavazók szerint ez túl gyors intézkedés és túl nagy változást jelent ahhoz, hogy kapkodva történjen meg a változtatás, az iskolákat felkészületlenül érte volna, nem biztos, hogy mindenhol van megfelelően felszerelt informatikaterem és tanár. Az országos oktatási tanács elnöke, Aleksandar Lipovski azzal is érvelt, hogy a diákok számolni sem tudnak jól, ezért a matematika például fontosabb tantárgy, arra kellene inkább hangsúlyt fektetni, és szó szerint azt mondta, hogy „az informatikát úgyis könnyen megtanulják a diákok, hacsak nem tudják már most jobban a tanároknál”. Az elnök e két kijelentése sokakból felháborodást váltott ki, mert egyrészt miért is zárná ki az informatika tantárgy kötelezőként való bevezetése a matematikaórák hatékonyságát, másrészt arra hívták fel a figyelmet, hogy nem ártana azzal tisztában lenni, hogy az informatika nem egyenlő a puszta számítógép-használattal. Snežana Marković oktatási miniszterhelyettes szerint indokolatlan a gyorsaság miatti félelem, és indokolatlan a bizalmatlanság aziránt is, hogy szeptembertől már megvalósítható lenne az elképzelés. Egymásnak feszült a két tábor: amit a minisztérium megfelelően előkészítettnek és hatékonynak ítélt, azt a tanács ülésén a reform ellen szavazók átgondolatlannak és kapkodásnak nevezték. A javaslat mellett érvelők hangsúlyozták, hogy az informatikaoktatás a világ nagy részén kötelező, sőt, az informatikai ismeretek már más tantárgyak eszközévé is váltak, például ahol a diákok már táblagépeket használhatnak az órákon, a javaslat ellen szavazók szerint viszont nincs szükség a sietségre, egy, az oktatási tanács ülésén felszólaló nyugdíjas matematikus elmondása szerint semmi sem indokolja ezt a kapkodást.

De akkor végül is kinek van igaza? Talán annak a kommentelőnek, aki egy internetes oldalon kifejtett véleményében elmondta: az informatika tantárgy körüli cécó tulajdonképpen – ahogy ő fogalmazott – csak túlerőltetett dráma? Hiszen tekintve, hogy a legtöbb iskolában a legtöbb gyerek az informatika és számítástechnika tantárgyat választja a választható tantárgyak közül, tulajdonképpen az iskolák legnagyobb részében már jelen is van ez a tantárgy. Amikor a téma kapcsán egy vajdasági iskolában érdeklődtem, ott is azt mondták el, hogy e tantárgy kötelezővé tételét, hacsak nem változtatnak a tanterven sokat, ők szinte meg sem éreznék, ugyanis a diákjaik 100 százaléka ezt választotta most is.

A tanulók tehát érdeklődnek az informatika tantárgy iránt, s hogy szükséges e tantárgy megléte, azt a javaslat ellen szavazók sem vitatták, a kérdés valójában az, hogy minden szerbiai iskolában biztosítottak-e a feltételek az informatikaoktatáshoz technikailag és a káderállomány tekintetében is. Az említett vajdasági iskolához hasonlóan vajon van-e mindenhol, Szerbia összes iskolájában felszerelt informatikaterem megfelelő internetkapcsolattal és persze megfelelő tanárokkal? Olyan informatikakabinettel, ahol a diákok kényelmesen elférnek egy-egy számítógépnél, és nem többen kell tolongjanak egy számítógép előtt? Olyan tanárokkal, akik valóban képzettek, szakmailag megfelelő szintű és nem utolsósorban érdekes informatikaórát tudnak tartani? Akiket nem szárnyalnak túl érdeklődésben – és kissé félve írom le – informatikai tudásban a diákjaik? Nos, ezekre a kérdésekre az egyik fél részéről igent, a másik fél részéről nemet kaptunk válaszul. Hogy melyik válasz igazolódik be, azt valószínűleg az idő dönti el és a tapasztalat, amikor a legújabb információk szerint a jövő tanévtől tényleg kötelező tantárgyként jelenik meg az informatika az iskolákban.