2024. április 26., péntek

Több ezren tüntettek a Savamala miatt Belgrádban

Ma 18 órakor ismét tiltakozó megmozdulás kezdődött a fővárosi képviselő-testület előtt, majd utcai sétával folytatták a tüntetést a Ne fojtsuk meg Belgrádot (Ne da(vi)mo Beograd) polgári kezdeményezés felhívására megjelent polgárok.

A tiltakozás oka – a szervezők megfogalmazása szerint – a Savamala városnegyedben történt éjszakai álarcos épületrombolás és az állami szervek azt követő hallgatásba burkolózása, az ügy szőnyeg alá söprésének megkísérlése.

A tüntetők pontos számát nehéz lett volna meghatározni, de a B92 tudósítása szerint megtelt a városi képviselő-testület előtti plató, melyen hétezer ember is elfér, s később a környező sugárutakról is érkeztek még tiltakozók. Az utcai séta a szerb kormány épülete előtt ért véget.

Aleksandar Vučić kormányalakító korábban azt mondta, hogy ezeknek a polgári tüntetéseknek egyetlen céljuk van: a hatalom elleni tiltakozás, s a Savamala csak ürügyként szolgál az emberek mozgósításához.

Május 11-e és 25-e után ez már a harmadik tüntetés a fővárosban a savamalai esetet követően. A polgárok „Kié a város? Miénk a város!" és ehhez hasonló üzenetet tartalmazó jelmondatokat skandáltak. A szervezők közölték, hogy egy hónappal az első felvonulást követően most ismét összegyűltek az emberek és követelték a felelős személyek megnevezését és menesztését. Az előző két megmozdulás eredményeként könyvelték el, hogy nem sikerült lényegtelen témává degradálni a Savamalán történteket.

Mint ismeretes, a Savamala épületeinek rombolása nagy botrányt kavart. Április 25-re virradóra (közvetlenül a választásokat követően) 30, botokkal felfegyverkezett álarcos kíséretében jelentek meg a munkagépek, és hozzávetőleg 1000 négyzetméteren el is végezték a bontást. A történetet még inkább bonyolítja, hogy az álarcosok leállították az arra tévedt polgárokat, elvették a telefonjukat, szabad mozgásukban korlátozták őket, amíg a bontás zajlott. Ennek ellenére a polgárok jelentették a rendőrségen a történteket, de a rendőrök ezt követően sem mentek ki a helyszínre.

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke beszámolt a nyilvánosságnak az április 24-éről 25-ére virradó éjszaka a belgrádi Savamala városrészben elkövetett rombolás részleteiről június 9-én megtartott sajtótájékoztatóján. Elismerte, hogy a nyomozás eddigi eredménye szerint a rombolás mögött a városi vezetés – amely az SZHP köré tömörül – legmagasabb rangú szervei állnak. Senki nem menekülhet a felelősség elől, hangsúlyozta Vučić.