2024. április 26., péntek

Az idén is jár új munkahelyek nyitására állami támogatás, de kevesebb

A községek fejlettségi szintjétől függően 3–7000 euróra számíthatnak az új cégek tulajdonosai

A szerb kormány a minap döntött arról, hogy korábbi gyakorlatához híven ebben az évben is támogatást nyújt új munkahelyek létesítésére az újonnan nyílt vállalatok tulajdonosainak, de a támogatás összege kisebb lesz, mint eddig. A községek fejlettségi szintjétől függően 3–7000 euró támogatást ad minden új alkalmazott után.

Ezzel a lépéssel a kormány csökkentette a befektetőknek szánt szubvenciókat, amelyek korábban dolgozónként elérték a 10 ezer eurót is. Ugyanezzel a határozattal a kormány az állami segítség összegét is csökkentette, 250 ezer euróról 150 ezerre, azzal a kitétellel, hogy a kérvényező cégeknek legalább 20 embert kell alkalmazniuk. Azon vállalatoknak, amelyek 300.000 euróért pályáznak, legalább harminc, amelyek pedig 600 ezer euróra tartanak igényt, 40–50 személyt kell foglalkoztatniuk.

Ezenkívül a befektetőknek legalább öt évig kell fenntartaniuk magát az invesztíciót, rendszeresen fizetniük a munkásoknak a minimálbér 120 százalékát, valamint szerbiai bankban elhelyezett letéttel szavatolniuk kell a teljes befektetés 25 százalékát. Olyan cégek nem számíthatnak az állam közbenjárására, amelyek üzleti nehézségekkel küszködnek, adósságuk van, valamint olyan jogi személyek, akik az elmúlt időszakban 10 százalékkal csökkentették dolgozóik számát. Nem pályázhatnak szubvencióra azok a vállalatok sem, amelyeknek az állam is tulajdonosa.

A befektetői támogatásokat öt csoportra osztotta a kormány. Az első csoportba azok a községek tartoznak, amelyek fejlettebbek a köztársasági átlagnál. Azok az invesztálók, akik ezekben az önkormányzatokban terjeszkednek, 3000 eurót kaphatnak alkalmazottként, valamint a teljes befektetés tíz százalékát. A következő kategóriába azok a községek tartoznak, amelyek megfelelnek az országos átlagnak. Esetükben a támogatás 4000 euró dolgozónként, valamint a teljes befektetés értékének 15 százaléka. A harmadik csoporthoz az átlagos fejlettségi szint alatti községek tartoznak. Ezeket 5000 euróval és a teljes befektetés 20 százalékával támogatja az állam. A negyedik és ötödik kategóriákban dolgozónként 6000 és 7000 euró a támogatás, és a teljes projektum értékének 20–30 százaléka.

Ennek értelmében Kishegyes, Magyarcsernye, Csóka és Törökbecse községekben a beruházók 5000 eurót kapnának alkalmazottanként, míg mondjuk Topolya, Ada, Apatin, Zombor, Temerin, Nagybecskerek, Óbecse, Kúla községekben 4000-et. Legkevesebb támogatást (3000 eurót) az Újvidék, Magyarkanizsa, Zenta és Szabadka községekbe beruházók kapnának.

A határozat kimondja, hogy a támogatásokat a költségvetésből kell fedeznie az államnak, viszont bizonyos részét nemzetközi fejlesztési segélyek révén is kifizetheti. A pénzt a kormány a termelési és a szolgáltatói szektorban megvalósítandó nemzetközi kereskedelmi befektetés-tervezetekre is adhatja.

A szubvenciót nem hagyja jóvá az állam közlekedésügyi projektumoknak, az energiaügyi és a kommunális szektor sem veheti igénybe, mint ahogy a fegyvergyártók, repülőterek, dohány- és fegyvergyárak sem. Hasonlóan, vendéglátóipari és kereskedelmi objektumok se pályázhatnak, valamint szerencsejátékokkal foglalkozó cégek sem.

Az állam szigorú ellenőrzés és a befektetői garancia mellett osztja ki a pénzösszegeket, három részletben, az adott szerződéssel, valamint a költségvetési eszközökkel összhangban. A beruházónak kötelessége felmutatni a szerbiai banktól kiadott garanciát, amelyet feltétel nélkül ki kell fizetni, ha arra sor kerül. Miután mindhárom részletet kifizették, a cégnek el kell juttatnia a gazdasági tárcának az idevágó jelentést, amelyet független ellenőrök fognak felülvizsgálni.