2024. április 26., péntek
SZLOVÉNIA

Szlovéniában tíz nap alatt 25 ezer migránst vettek nyilvántartásba

Nem csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon, tíz nap alatt 25 ezer migránst vettek nyilvántartásba Szlovéniában a hatóságok, és egyre több gazdasági migráns is fennakad az ellenőrzésen.

Migránsok a szlovéniai Dobovában (Fotó: Beta/AP)

Migránsok a szlovéniai Dobovában (Fotó: Beta/AP)

Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 404 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 25 333-at. A horvát-szlovén határt pénteken 2379, szombaton 2630, vasárnap 880 migráns lépte át. Annak ellenére, hogy Szlovénia novemberben bejelentette, nem fogad gazdasági migránsokat, és erről Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát is értesítette, amelyek ezért megszigorították a határellenőrzést, a nem háborús területekről érkező bevándorlók egy részének mégis sikerült egészen Horvátországig eljutnia.

Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter a hét végén újságíróknak nyilatkozva elmondta: november 16. óta 1110 nem afganisztáni, iraki és szíriai migránst sikerült feltartóztatniuk a horvát-szerb határon, harmincegyen közülük azonban bejutottak Horvátországba, és jelenleg Szerbiába való visszatoloncolásukra várnak. A tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország továbbra sem hajlandó a migránsok adatait az ujjlenyomatokat rögzítő Eurodac-rendszerbe továbbítani. Ezt azzal indokolta, hogy a regisztrációval Horvátország gyűjtőközpontjává válhat azoknak a migránsoknak, akik nem kapnak menedékjogot a nyugat-európai országokban. Elmondta azt is, hogy Szlovéniával működik az adatközlés, amely várhatóan a nyugat-balkáni útvonalon elhelyezkedő többi országgal is rövidesen életbe lép. Ljubljana egy héttel ezelőtt a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kérte Zágrábtól, és jelezte: amennyiben nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket. Ostojic arról is beszámolt, hogy szeptember óta 114,5 millió kunába (közel 5 milliárd forint) került Horvátországnak a migránsok ellátása és szállítása. Hozzátette, hogy eddig a költségek 80 százalékát fedezte az Európai Unió (EU).

A Vecernji List című horvát napilap hétfőn azt írta, hogy a migránsok szállításának költségein túl a vonatokon okozott károk költségei is tetemesek. A horvát vasutak (HZ) nettó 9,9 millió kunára (427 millió forint) becsüli azokat a károkat, amelyeket a migránsok szállítása okozott neki. Egyéb más munkálatok mellett 55 vagonban ki kell cserélni vagy fel kell újítani az üléseket - közölte a vállalat. A lap szerint a vasúttársaság szállítási költségei 75 ezer kunára (3,2 millió forint) rúgnak naponta. Közel négy hónap alatt a HZ 488 698 migránst szállított egyik országhatártól a másikig, és 426 menetrenden kívüli vonatot indított, ez pedig 31,9 millió kunába (közel 1,38 milliárd forint) került. A kiadásokat a horvát belügyminisztérium téríti meg a vállalatnak - írta a lap.