2024. április 26., péntek

Ég veled, Privatizációs Ügynökség!

Jövőre már a gazdasági minisztérium hatáskörébe tartozik a magánosítás

Három hét múlva bezárja ajtaját a Privatizációs Ügynökség, mert addigra véget ér a legtöbb kérdéses vállalat magánosítása – nyilatkozta tegnap Željko Sertić gazdasági miniszter.

– Ez nem jelenti azt, hogy a jövőben a privatizáció lehetetlen lesz, viszont ha sor kerül rá, akkor a folyamatokat a gazdasági minisztérium fogja felügyelni. Mint ismeretes, a 17 stratégiailag fontos vállalat magánosítása még várat magára. Ebből hét cég magánosítását még az év végéig el fogjuk rendezni – pontosított a helyzettel kapcsolatban a tárcavezető.

A miniszter megjegyezte, hogy a következő években végbemenő magánosítási folyamatokat az államvezetés más módszerrel fogja felügyelni és lebonyolítani, mint eddig.

A még privatizáció előtt álló cégek sorsával kapcsolatban elmondta, hogy több esetben is tárgyaltak már a potenciális stratégiai partnerekkel, valamint a vállalati szakszervezetekkel, közülük többen már elfogadták a számukra megfogalmazott átszervezési- és szociális programot.

A Szerbiai Gazdasági Kamaráról is beszélt a miniszter. Megjegyezte, hogy a közeljövőben új modell szerint fog működni a kamara, nem a központosított módszerrel folyik majd az ügyvitel, és ez – a tárcavezető szerint – több pozitív hatást fog gyakorolni a gazdaságra.

A miniszter említést tett a gazdasági tárca költségvetéséről is, amely az ideinél valamennyivel nagyobb lesz a következő évben.

– A legnagyobb változás mindenféleképp az, hogy azokat a hatalmas kiadásokat, amelyeket eddig a veszteséges vállalatok életben tartásába fektettünk, most a minimumra faragjuk, de a kis- és középvállalkozások szubvencionálására szánt összegeket meghagytuk. Az utóbbiak esetében majdnem háromszorosára növeltük a támogatás összegét, hiszen önerőből nehezen jutnak banki hitelhez – magyarázta a miniszter, aki részletezte: A napokban jelent meg egy pályázati felhívás, amelyben öt bank is partnerséget vállalt; 5 százalékos az önrész, 25 százalékos a vissza nem térítendő állami pénzeszköz, a maradék 70 százalék pedig banki hitel.