2024. április 26., péntek

Szerbia sem fogad gazdasági migránsokat

Ezt Aleksandar Vučić kormányfő jelentette be az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélést követően

Szerbia készen áll nagyobb felelősséget vállalni menekültügyekben a többi nyugat-balkáni államnál, közölte Aleksandar Vučić miniszterelnök. A gazdasági migránsok tekintetében azonban az állam ugyanúgy fog eljárni, ahogyan a szomszédos országok is - derül ki a kormányfő nyilatkozatából.

- Amennyiben Szlovénia, Horvátország és Magyarország elutasítják a gazdasági migránsok fogadásának a lehetőségét, úgy Szerbia is ugyanezt fogja tenni. Ellenkező esetben ugyanis egy olyan helyzet állna be, melyben a mi országunknak kellene a teljes terhet magára vállalni - fogalmazott Vučić a Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszéléseket követően újságírók kérdéseire válaszolva.

Mint mondta, hazánk kész nagyobb segítséget nyújtani szomszédjainak is, ugyanakkor fokozott figyelemmel várja, milyen átfogó megoldást fog javasolni a problémákra az Európai Unió. Egy ilyen átfogó megoldást Szerbia is elfogadna és alkalmazna, tette hozzá, majd aláhúzta: az egyedüli megoldás, amit mi nem vagyunk hajlandók elfogadni az az, hogy Szerbiára egy fajta kritériumok vonatkozzanak, más országokra pedig egészen más fajták.

A miniszterelnök megköszönte az Európai Tanács elnökének, hogy kíváncsi volt a szerb állam álláspontjaira is a menekültkérdéssel és migránskérdéssel kapcsolatban. Vučić a polgároknak azt üzente, hogy Szerbia meg tudja védeni nemzeti- és államérdekeit, továbbá, hogy senkinek sem kell aggódnia Szerbia jövője miatt, az ország ugyanis az európai integrációk biztos útján halad. Elmondta, hogy Németországnak, Hollandiának és Svédországnak most a legnehezebb, mivel a legtöbb menekült ezekben az országokban képzeli a jövőjét. A kormányfő meglátása szerint Szerbiának és a többi európai államnak segíteni kell ezeket az országokat is, nem ellenük cselekedni.