2024. április 26., péntek

Jól indult a tanév Bezdánban

Idén háromszáz tanuló számára kezdődött el az új tanév a bezdáni Testvériség-Egység Általános Iskolában. A felsősöket minden egyéb mellett meglepetés várta, a nyári szünet alatt ugyanis fölújították a diákok illemhelyét. A terebélyes iskolaépület korszerű, egykori tervezője viszont, feltételezhetően higiéniai meggondolásból, guggolós WC-ket építtetett, amelyek már nem felelnek meg a kor követelményeinek. Az alsósok toalettjét a tél során sikerült fölújítani, a felsősökére most került sor.

– Iskolánk idén is több helyen pályázott támogatásért. A tartománynál több mint 400 ezer dinárt nyertünk, amiből oktatási fölszerelést vásároltunk, fehér táblákat, laptopot, kivetítőt, nyomtatót, fénymásolót, sportszereket és egyebeket. Hatvanezer dinárt nyertünk el a kétnyelvűség szorgalmazására, ebből a honlapunkat működtetjük magyar és szerb nyelven. Az aktív szünidő programunk 150 ezer dináros támogatást nyert, ebből háromnapos foglalkozást szerveztünk, tájékozódási túraversenyt, ami a navigációs és rádiólokátoros ismeretek gyakorlását szolgálta, meg sportversenyeket és kajakiskolát tartottunk. Közvetlenül a szeptemberi becsöngetés előtt zárult a német nyelvi táborunk. Az egyhetes foglalatosságra öt németországi nyelvtanár, és Szerbia egész területéről még tíz tanárnő érkezett, hogy német nyelvre oktassa a gyerekeket, akik, mind a 35-en, egy kedves záróműsort mutattak be – büszkélkedett Zweng Mária igazgatónő.

Miközben az elsősök átvették az MNT oktatási csomagjait, azt hallottuk, hogy az iskola titkárságán már olyan elavult a számítógép, hogy egy terjedelmesebb elektronikus levelet már képtelen megnyitni. Amikor rákérdeztünk, hogy most vásároltak laptopot, miért nem azt használják, az igazgatónő önérzetesen válaszolta, hogy a támogatást taneszközökre kapta az iskola, és ők minden támogatást szigorúan arra fordítanak, amire a támogató szánta.

Végül egy elgondolkodtató adat a bezdáni Testvériség-Egység iskoláról, ahol Zombor város önkormányzata támogatásával, miként a többi iskolában is, ingyenes uzsonnát kapnak a rászoruló gyerekek. Olyan diákokról van szó, akiknek szülei szociális segélyben részesülnek. Idén még nem tudni a számukat, de tavaly a 300 tanulóból 78-an kaptak ingyen uzsonnát.