2024. április 26., péntek
Kun-Mediátor-ügy

A Fidesz Vadaira mutogat

A Fidesz a DK-s Vadai Ágnest kérdezi a karcagi Kun-Mediátor ügyében: a kormánypárt arra kíváncsi, hogy az ellenzéki politikus szerint a támogatói tudnak-e arról, hová tűnt a betétesek pénze.

Balla György, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy „a milliárdokat elsíboló” Kun-Mediátor fővárosi székhelye „a közismerten MSZP-s, DK-s”, Vadai Ágnessel jó kapcsolatokat ápoló Szeivolt István, az Épkar Zrt. vezérigazgatója tulajdonában lévő ingatlanba van bejegyezve. Úgy folytatta: a korábban Szeivolt István által működtetett karcagi Fehér Holló étterem „a kedvenc találkozási helye volt” baloldali politikusoknak, ma pedig „a Kun-Mediátor tulajdonosaival közvetlen rokoni kapcsolatban álló hölgyek” – mások mellett a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetőjének, Dobrai Sándornénak az idősebbik lánya – működtetik a vendéglátóhelyet.

A kormánypárti képviselő megjegyezte: a Kun-Mediátor-ügy kirobbanásakor, amikor kiderült, hogy a betétesek vélhetően nem kapják vissza a pénzüket, nem a cég székhelye előtt gyűltek össze a felháborodott emberek, hanem az említett vendéglátóhely előtt.

A Fidesz ezek után azt szeretné tudni a DK-s Vadai Ágnestől, tartja-e még a korábban baráti kapcsolatát Szeivolt Istvánnal, beszéltek-e egymással a Kun-Mediátor-ügy kirobbanása után, és ha igen, mit hallott Szeivolttól – fogalmazott Balla György.

Szerinte egészen biztos, hogy az eltűnt pénz nincs Karcagon, így „az a kérdés, hol van ez a pénz”. A képviselő Vadai Ágnestől ez alapján azt is kérdezte: sejti-e, hogy „az őt támogató emberek tudnak-e arról, hová tűnt a betétesek pénze”.

Karcag kis város, a Kun-Mediátor Kft. szökésben lévő ügyvezetőjét, Dobrai Sándornét mindenki ismerte. Sok a károsult nyugdíjas, családos ember, de azt senki nem tudja biztosan, kiktől érkezhetett a „nagy pénz”, emiatt akár húszmilliárd forint is lehet az eltűnt összeg.

A rendőrség múlt kedd este tette közzé: sikkasztás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indítottak, miután a vállalkozás karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. fő tevékenységként utazási irodaként működött, utazásközvetítéssel foglalkozott, de pénzváltási tevékenységet is folytatott, bár pénzügyi ténykedésre vonatkozó engedélye nem volt. Az MNB jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indított a cégnél. A társaság utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét pénteken vonta vissza a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. Dobrai Sándornét, a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. ügyvezetőjét továbbra is körözi a rendőrség.