2024. április 26., péntek

A parlament elnöke otthagyta az ülést

Maja Gojković, a Szerbiai Képviselőház elnöke a parlamenti képviselők viselkedése miatt megszakította az ülés vezetését, és azt átadta helyettesének, Igor Bečićnek. A képviselőház elnöke azt sérelmezte, hogy a képviselők nem a napirendi pontokkal kapcsolatban szólaltak fel az ülésen.

– A felszólaló képviselők az általam ismert napirendi pontokhoz képest egész más témákról beszéltek. Nem értek egyet azzal gyakorlattal, hogy a parlamenti képviselők arról szólalnak fel az ülésen, amiről csak akarnak, ezért a plenáris ülés vezetését inkább átengedem helyettesemnek – mondta Gojković, és kivonult az ülésteremből.

A képviselőház elnökét az bosszantotta fel, hogy a Borislav Stefanović (Demokrata Párt) és Zoran Babić (Szerb Haladó Párt) a napirendi pont megtárgyalása helyett a majdanpeki helyzetről vitatkozott. Babić azzal támadta a Stefanovićot, hogy a DP olyan hangulatot teremt a társadalomban, amelynek célja Alksandar Vučić megtámadása.

– Majdanpekben szibériai állapotok vannak, önök pedig a meleg képviselői ülésteremből egy másodperc alatt szerették volna megoldani a problémát – mutatott fel Babić egy fényképet a jeges távvezetékekről.

Stefanović azzal vágott vissza, hogy az SZHP képviselőjének nemcsak fényképet, hanem jeget is kellett volna hozni az ülésre, hogy mindenki láthassa, hogy melyik az a jégdarab, amelyet Vučićnak szántak, de helyette Antićot találták el. Ezzel a DP képviselője Aleksandar Antić energetikai miniszter a csütörtökön Majdanpekben megtartott sajtótájékoztatójára célzott, amely alatt egy jégcsap szakadt le a miniszter fejére.