2024. április 26., péntek

Ivanović: Egyáltalán nem vagyok bűnös

Ártatlannak vallotta magát a Kosovska Mitrovica-i alapfokú bíróság előtt kedden Oliver Ivanović, a koszovói Szerbia, Demokrácia, Igazságosság polgárok csoportjának elnöke, akit a hatóságok egy 1999. április 14-én Kosovska Mitrovicában elkövetett háborús bűncselekményben való részvétellel vádolnak. A vádirat szerint Ivanović volt a vezetője a gyilkosságokat elkövető félkatonai rendőregységnek, és arra ösztönözte a csoport egyes tagjait, hogy háborús bűnöket kövessenek el a civil lakosság ellen. A vád szerint Ivanović a csoport tagjainak elrendelte, hogy gyilkoljanak meg tíz albán nemzetiségű személyt, közülük négyet a félkatonai csoport tagjai meg is gyilkoltak. Jonatan Ratel Nagy-Britannia-i különleges ügyész szerint a szóban forgó bűntett legkevesebb öt év szabadságvesztéssel büntetendő. Ivanovićot azzal is vádolják, hogy a Hídőrök félkatonai alakulat vezetőjeként 2000 februárjában Dragoljub Delibašić mitrovicai rendőrparancsnokkal etnikai alapú gyilkosságokra buzdítottak. Az ügyész hozzátette, hogy a két vádlott arra bujtotta fel a rendőrség és a félkatonai alakulat egyes tagjait, hogy törjenek be Észak-Mitrovica-i épületekbe, és erőszakkal űzzék ki otthonaikból az albán lakosságot. Az akcióban tíz albán nemzetiségű polgár veszítette életét. Az ügyész szerint az etnikai alapú bűncselekményre való felbujtás tíz évtől életfogytiglanig tartó szabadságvesztéssel büntetendő.

– Egyáltalán nem vagyok bűnös – válaszolt az ellene felhozott vádakra Ivanović.

Az ügyben Delibašić ártatlannak vallotta magát. A vádlottak padján ülnek még Ilija Vujačić és fia, Nebojša Vujačić, valamint Aleksandar Lazović is, akiket azzal vádolnak, hogy 2000. február 3-a éjjelén a Hídőrök félkatonai alakulat tagjaiként egy előre megbeszélt terv szerint betörtek a Lola Ribar utca 3. alatti épületbe, amelyben két albán nemzetiségű család is lakott. Az incidensben több albán személy megsérült, és két albán személy meghalt. Őket minősített emberöléssel, minősített emberölés kísérletével és súlyos testi sérüléseket okozó minősített emberölés kísérletével terhelik. Az ügyész szerint az etnikai alapú gyilkossági kísérlet és az etnikai alapú gyilkosság tíz évtől életfogytiglanig tartó szabadságvesztéssel büntetendő. A vádlottak ártatlannak vallották magukat.

A Kosovska Mitrovica-i alapfokú bíróságon folyó előzetes tárgyaláson a vádlott rokonságán kívül részt vettek Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója és a szerbek lakta észak-koszovói községek polgármesterei is. Az előzetes tárgyalást követően a védelemnek egy hónapja van arra, hogy elkészítse a vádakkal kapcsolatos nyilatkozatait, majd azok ismertetése után Roxane Komsa bíró dönt arról, hogy folytatják vagy felfüggesztik az eljárást.

Dragana Nikolić Solomon, az EULEX sajtófelelőse kedden bejelentette, hogy a koszovói hatóságok október 26-ig meghosszabbították Ivanović előzetes letartóztatását. Ivanovićot januárban tartóztatták le.