2024. április 26., péntek

„Meg kell tanulniuk horgászni a fennmaradásért”

Akár negyven szerkezetátalakítás alatt levő vállalatot is magánosíthatnak – Több mint száz átszervezés alatt álló cég eurómilliárdokkal tartozik az államnak

Ágazati bizottságok felállítására kerül sor az elkövetkező időszakban. Az lesz a feladatuk, hogy felmérjék a szerkezetátalakítás alatt levő vállalatok problémáit. Egyebek mellett ebben kérte Aleksandar Vučić kormányfő a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének a segítségét, amikor tegnap az érdekvédők képviselőivel tárgyalt. A kormányfő szavai szerint a bizottságok felállításában a többi szakszervezet támogatását is kérni fogják, elsődleges célja ugyanis a kormánynak, hogy a magánosítás előtt álló 584 vállalatból, amelyek közül 156 szerkezetátalakítás alatt áll, negyven számára stratégiai partnert találjanak.

– Mindkét oldal érdekét szolgálja, hogy megoldást találjunk egyes cégek gondjaira, mégpedig különböző ágazatokat érintve. Így az Azotara, MSK Kikinda, PKB, PIK Bečej, Október 14., Petoletka vagy a kraljevói vagongyár problémáinak rendezése, amelyekre eddig 60 millió dinárt fordítottunk, prioritást élvez – emelte ki Vučić a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón. Mint mondta, az átszervezés alatt álló vállalatok közül akár 40 sorsára megoldást lehetne találni. Rámutatott: rendezhetők lennének a FAP és az Ikarbus vállalatok gondjai is, ha a szakszervezet nem ragaszkodna ahhoz, hogy ezekben az intézményekben mindent cégvagyonként kezeljenek.

Jelen pillanatban a szerkezetátalakítás alatt levő vállalatok az államnak kétmilliárd-négyszázmillió euróval tartoznak, de Vučić kiemelte: a kormány készen áll arra, hogy lemondjon erről a tartozásról, hiszen jelentős mértékben javulna a vállalatok anyagi helyzete. Az átszervezés alatt álló cégek teljes adósságának 65 százalékát teszi ki ugyanis az állam iránt le nem rótt kötelezettség. Vučić kiemelte, a gazdaságot csak így lehet valamilyen irányban elmozdítani, az állam ugyanis a költségvetésből a szóban forgó vállalatok számára évente 750 millió eurót szán, és erre mindaddig szükség lesz, amíg nem rendezik a helyzetüket.

– Tizenöt-húsz éven át rossz irányban haladtunk. Az állam pénzről gondoskodott a vállalatok számára, de soha nem oldott meg egyetlen problémát sem. Ez olyan, mintha mindennap apró halat adnánk az embernek, ahelyett hogy megtanítanánk horgászni. Most viszont azok a vállalatok, amelyek „megtanultak horgászni”, fennmaradnak – mondta Vučić.

Vučić tegnap tárgyalt a Crveni oktobar és a Smederevói Acélművek képviselőivel is.

– Ha sikerülne megoldást találni ennek a két vállalatnak a gondjaira, az kétszázalékos GDP-bővülést eredményezhetne. Ha sikerrel járnánk, akkor ennek a gazdaságélénkítő intézkedésnek és a költségvetési konszolidációnak köszönhetően 2016-ban várhatóan Szerbia valósítja majd meg a legnagyobb gazdasági növekedést az európai államok között – emelte ki a kormányfő.

Ljubisav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének az elnöke kiemelte, a korábbi, ehhez hasonló tárgyalások nem vezettek sehova. Ezúttal viszont konkrét lehetőségekről tárgyaltak, hogy miként lehetne a mélypontról elmozdítani a vállalatokat. Mint Orbović kiemelte, a szerkezetátalakítás alatt álló cégek gondjainak megoldásával nemcsak az itt dolgozók anyagi helyzete javulna, hanem további 700 ezer munkanélküli számára is megoldást jelentene, hiszen a nagyvállalatok termelésének az elindításával további kis- és közepes vállalatok is működésbe lendülhetnének.

– A kormányfővel való megállapodásunk szerint ágazatonként járjuk majd körbe a vállalatokat, és várhatóan már az elkövetkező néhány hónapban konkrét eredményeket tudunk felmutatni. Abban biztos vagyok, hogy nem lehet a tönkrement cégek mindegyikét talpra állítani, de ha csak néhány is közülük újra működhetne, már jó irányba mozdulnánk el – mondta a szakszervezet képviselője.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter az átszervezés alatt álló vállalatok alkalmazottainak jogi helyzetét taglalta, amelyet szavai szerint a csődtörvény, valamint a magánosításról szóló törvény előírásaival összhangban kell rendezni. Mint mondta, nincs szükség újabb rendeletekre ezeknek a gondoknak a megoldásához, hanem a kormány döntése alapján járnak majd el. Vulin kiemelte: amikor a szerkezetátalakítás alatt álló vállalatokról tárgyalnak, 46 ezer munkás sorsáról is döntenek.