2024. április 26., péntek

Ha vezetünk, ne telefonáljunk!

A közlekedési balesetek 20 százalékának okozója a mobiltelefon-használat

A szerbiai közlekedési balesetek 20 százalékát a vezetés közbeni mobiltelefon-használat okozza – derül ki a belügyminisztérium felméréséből. A Večernje novosti szerint csak Belgrád területén január 1. és május 1. között 3718 olyan szabálysértés történt, amikor a közlekedésben részt vevők vezetés közben telefonáltak.

A közlekedésbiztonsági törvény 28. szakasza értelmében a sofőrök vezetés közben nem használhatnak telefont vagy más kommunikációs eszközt, ha nincs olyan kiegészítő felszerelésük, amely lehetővé teszi a kéz nélküli telefonálást. Az ilyen vétségért 5000 dináros helyszíni bírságot szabnak ki.

A büntetések nagyobbak abban az esetben, ha az ilyen vezetés során veszélyeztetik a közlekedésben részt vevőket, ebben az esetben a büntetés 8000–24 000 dinár lehet, vagy 5–10 nap elzárás és négy büntetőpont. Amennyiben az ilyen vezetés balesetet okoz, ezért 12 000–30 000 dinár vagy 10–15 nap elzárás és 5 büntetőpont a kiróható büntetés. Mint ismeretes, a jogosítványt 18 összegyűjtött pont után vonják be.

Abban az esetben, ha a vezető telefonál, ugyanakkor hároméves kor alatti gyermek ül az autóban, megfelelő gyerekülés nélkül, és így vét a szabályok ellen, azonnal elvehető a jogosítványa.

A legtöbb figyelmet azonban a szakemberek szerint az SMS-üzenetek olvasása vonja el a vezetéstől, ezt követi a telefonhívás kezdeményezése, majd a hívásra történő válaszadás, vagyis a mobiltelefon felvétele. A felmérés azt mutatja, hogy a legrizikósabb kategória – nemtől függetlenül – a 18–30 korosztály, annak tagjai használják a legtöbbet vezetés közben telefonjukat.

Ezenkívül a rendőrök olyan eseteket is feljegyeztek, amikor egyes sofőrök vezetés közben felváltva két mobiltelefonon is beszéltek.