2024. április 26., péntek

Drága lehet a külföldi mobiltelefonálás

Szolgáltatótól függően 50-470 dinárt is fizethetünk a roaming-hívásért

A külföldről kezdeményezett, Szerbiába irányuló hívás 50-470 dinárba kerül percenként, attól függően, hogy a VIP, az MTS vagy pedig a Telenor szolgáltatóhoz tartozunk, míg azoknak, akik külföldön felveszik a telefonjukat, percenként 35-117 dinárt fizethetnek ezért.

Annak érdekében, hogy ezek a komoly különbséges csökkenjenek és Szerbia polgárai roamingban olcsóbban telefonálhassanak, a kereskedelmi minisztérium és a Köztársasági Telekommunikációs Ügynökség (RATEL) úgy döntöttek,  kezdeményezik az Európai Bizottságnál ezen árak csökkentését a szerbiai polgárok számára.

„Az EU egy tavalyi rendelettel korlátozta és egységesítette a roaming-árakat, így a maximális ár 29 euró cent percenként. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak nem lehetnek ettől magasabbak áraik, csak alacsonyabbak” – magyarázta a Danas napilapnak Aleksandra Stefanović a RATEL munkatársa. Ezek az árak azonban kizárólag az EU-tagországokra vonatkoznak, a szerbiai polgárok számára háromszor, négyszer magasabb árak érvényesek.

Azt nem tudta megmondani, mikorra várható, hogy a mi számunkra is olcsóbb legyen a roaming, arra emlékeztetett, hogy az EU ezen 15 évig dolgozott, hozzátéve, hogy Szerbia viszonylatában valószínűleg nem tart majd ennyi ideig a folyamat.

Amíg az EU-n belül országtól függetlenül egységesek az árak a beszélgetés és az sms-ek esetében is, addig a szerbiai szolgáltatók listája igen csak összetett. A RATEL honlapján négy táblázat is található, árakkal amelyek attól függően is különböznek, hogy prepaid vagy postpaid előfizetésről van szó, attól függően, melyik szolgáltatóhoz tartozunk, illetve hogy külföldről telefonálunk, helyi vagy országos hívásról van-e szó.

A legkisebbek az eltérések a szöveges üzenetek esetében. A régióbeli országokból küldött sms ára 24 dinár, a többi országra vonatkozóan 30-40 dinár. A postpaid felhasználók számára az MTS hálózatában a tarifa 18 dinártól (Albánia és Fehéroroszország) 50 dinárig terjed, ennyit azoknak kell fizetniük, akik Andorrából sms-eznek.

Amennyiben külföldök fogadunk hívást, ezért 35-55 dinárt kell fizetni az európai országokban, a legdrágább Lichtenstein esetében, ez percenként 117 dinár.

A legtöbb uniós ország esetében a külföldön kezdeményezett hívásért szolgáltatóink 100-150 dinárt számolnak fel, míg ezek az árak drasztikusan növekednek, ha Európán kívüli országokról van szó. Így, egy perc telefonálás az USA-ból akár 700 dinárba is kerülhet.