2024. április 29., hétfő

Dráma az Old Traffordon

Nagy érdeklődés előzte meg a Manchester United–Liverpool találkozót, amelynek első félideje egyoldalúra sikeredett. A vendégek szinte minden támadása veszélyes volt, ugyanakkor a hazai csapat negyvenöt perc alatt képtelen volt eltalálni a vendégkaput. Ilyen körülmények között még a Vörös Ördögök örülhettek, hogy a szünetre csak egygólos hátrányba kerültek. A második félidő elején bealudt a vendégvédelem, Bruno Fernandes pedig köszönte szépen az ajándékba kapott labdát, és egy bombagóllal kiegyenlített.

A folytatásban kiegyenlítetté vált a találkozó, egyre több esély nyílt a United előtt a gólszerzésre, ezzel párhuzamosan liverpooli részről Szoboszlai Dominik egyre észrevehetetlenebbé vált, így bő egyórányi játékot követően Jürgen Klopp le is cserélte a magyar válogatott játékost. Az igazi dráma csak ekkor következett, mert egy ellentámadás végén Kobbie Mainoo a hazaiakat juttatta vezetéshez. A fordulatoknak még ezt követően sem volt vége, a 84. percben büntetőhöz jutott a vendégcsapat, amit Mohamed Szalah magabiztosan értékesített. Ezután újabb találat nem született, így a felek végül megosztoztak a pontokon.

A bajnoki címért vívott küzdelemben a Liverpool riválisai a hétközi fordulóhoz hasonlóan ezúttal sem hibáztak. A Manchester City hatalmas lendülettel kezdte a Crystal Palace elleni idegenbeli találkozót, ennek ellenére a vezetést a vendéglátó szerezte meg, amely Jean-Philippe Matetának köszönhetően sikeresen végigvitt egy gyors ellentámadást. Természetesen a manchesteriek a bekapott gól után fokozták a nyomást, aminek meg is lett az eredménye, mert Kevin De Bruyne gyorsan kiegyenlített. A második játékrészben már gólokban nyilvánult meg a vendégek fölénye, Rico Lewis megfordította a találkozót, majd Erling Haaland tette megnyugtatóvá a City előnyét. Nem sokkal később De Bruyne eldöntötte a három pont sorsát. Az utolsó percekben ugyan Odsonne Éduard még szépített, de ez érdemben semmit sem befolyásolt.

Az Arsenal sokkal izgalommentesebben, magabiztos játékkal nyert a Brighton otthonában, győzelmüknek és persze a Liverpool botlásának köszönhetően az Ágyúsok újra a táblázat élére álltak. Érdekesen alakult az Aston Villa–Brentford találkozó. Az élmezőnyhöz tartozó csapat a második félidő elején már kétgólos előnyben volt, de az alsóházi ellenfele tíz perc alatt három gólt szerezve megfordította a találkozót. A hajrában a birminghamieknek a pontmentésért kellett hajtaniuk, ami a mérkőzésen két gólig jutó Ollie Watkinsnek köszönhetően sikerült is.

A 32. forduló: Crystal Palace–Manchester City 2:4, Aston Villa–Brentford 3:3, Everton–Burnley 1:0, Fulham–Newcastle 0:1, Luton–Bournemouth 2:1, Wolves–West Ham 1:2, Brighton–Arsenal 0:3, Manchester United–Liverpool 2:2. A Sheffield–Chelsea és a Tottenham–Nottingham találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (április 13-án, 14-én és 15-én): Newcastle–Tottenham, Brentford–Sheffield, Burnley–Brighton, Manchester City–Luton, Nottingham–Wolves, Bournemouth–Manchester United, Liverpool–Crystal Palace, West Ham–Fulham, Arsenal–Aston Villa, Chelsea–Everton.

ÚJABB POFON A BAYERNNEK
Dörzsölhették a tenyerüket azok, akik voltak olyan bátrak, hogy a Hiedenheim–Bayern München találkozó szünetében a bajorok kétgólos előnyénél az újonc csapat győzelmére fogadtak. A második félidőt álmoskásan kezdték a vendégek, akiket szemmel láthatóan túlságosan megnyugtatott Harry Kane és Serge Gnabry találata. A hazaiak gyorsan kihasználták a müncheni védelem bizonytalanságait, és két perc alatt ledolgozták a hátrányukat. Természetesen a későbbiekben a címvédő összekapta magát, és mindent megtett a győzelemért, ugyanakkor gólt nem sikerült szereznie. A szurkolói által hajtott újonc csapat viszont egy sikeres kontratámadás során harmadszor is betalált a vendégek kapujába, ami elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

Riválisa újabb botlását kihasználta a Xabi Alonso vezette Leverkusen, amely Florian Witz büntetőjével idegenben győzte le az Union Berlint. Az eredmények alakulása folytán a müncheniek hátránya már 16 pontra nőtt, ami azt jelenti, hogy a gyógyszergyáriakat csak egy győzelem választja el a bajnoki cím elhódításától.

Ráadásul a bajoroknak már a második helyük is komoly veszélybe került, mivel a Stuttgart Serhou Guirassy góljával idegenben legyőzte a Dortmundot, és pontszámban utolérte a Bayernt. A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló lipcseiek nagyarányú győzelmet arattak a Freiburg otthonában, és felléptek a Bajnokok Ligája-indulást jelentő negyedik helyre.

A 28. forduló: Frankfurt–Werder Bremen 1:1, Freiburg–Leipzig 1:4, Heidenheim–Bayern München 3:2, Köln–Bochum 2:1, Mainz–Darmstadt 4:0, Union Berlin–Leverkusen 0:1, Borussia Dortmund–Stuttgart 0:1, Hoffenheim–Augsburg 3:1. A Wolfsburg–Mönchengladbach találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (április 12-én, 13-án és 14-én): Augsburg–Union Berlin, Bayern München–Köln, Mainz–Hoffenhaim, Mönchengladbach–Borussia Dortmund, Leipzig–Wolfsburg, Bochum–Heidenheim, Stuttgart–Frankfurt, Darmstadt–Freiburg, Leverkusen–Werder Bremen.

MANCINI DÖNTÖTT
Izgalmas találkozót láthatott, aki megtekintette a Roma–Lazio városi rangadót. Az első félidő során a kapuk felváltva forogtak veszélyben, mégis csak egy gól született, egy szöglet után Gianluca Mancini vette be a vendégkaput. A második játékrészben a Lazio csak egy lesgólig jutott, ráadásul az utolsó fél óra már inkább a durvább szabálytalanságokról, mint a folyamatos játékról szólt. A keménykedéssel tarkított gyakori játékmegszakítások tökéletesen megfeleltek a Farkasoknak, akik végül három értékes ponttal gazdagodtak. Könnyed győzelmet aratott a Milan a Lecce felett. A hazai csapat az első félidő közepén Christian Pulišić és Olivier Giroud találataival már kétgólos előnyben volt, és a vendégek dolgát tovább nehezítette Nikola Krstović kiállítása a szünet előtt. A folytatásban Rafael Leao döntötte el a találkozót. Fordulatos összecsapást hozott az Empoli–Torino találkozó.

A hazai csapat a kilencven perc során kétszer is megszerezte a vezetést, ám a vendégek mindkétszer egyenlítettek. Másodjára Duván Zapata a bíró ráadás első percében egalizált, s úgy tűnt, ezzel pontot ment a csapatának, ám M’Baye Niang a hátramaradt időben kihasználta a torinóiak védelmének figyelmetlenségét, és megnyerte az Empolinak a találkozót.

A 31. forduló: Salernitana–Sassuolo 2:2, Milan–Lecce 3:0, Roma–Lazio 1:0, Empoli–Torino 3:2, Frosinone–Bologna 0:0, Monza–Napoli 2:4. A Cagliari–Atalanta, a Verona–Genoa és a Juventus–Fiorentina találkozó lapzárta után ért véget. Az Udinese–Inter mérkőzést ma játsszák.

A következő forduló (április 12-én, 13-án, 14-én és 15-én): Lazio–Salernitana, Lecce–Empoli, Torino–Juventus, Bologna–Monza, Napoli–Frosinone, Sassuolo–Milan, Udinese–Roma, Inter–Cagliari, Fiorentina–Genoa, Atalanta–Verona.

A TARTALÉKOLÁS KELLEMETLENSÉGEI
Luis Enrique fejében már a PSG szerdai, Barcelona elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntője járhatott, ezért a sereghajtó Clermont elleni szombati hazai találkozón több meghatározó játékosát csak a cserepadra ültette le. A felforgatott kezdővel felálló párizsiaknak az első félidőben cseppet sem tetszett a bennmaradásért küzdő csapat bátor játéka, az még kevésbé, hogy Habib Keita egy pattogós lövéssel a Clermontot juttatta előnyhöz. A második félidő során Enrique kénytelen volt a sztárjait pályára küldeni, de a párizsiak nyomasztóvá váló fölénye ellenére az eredmény sokáig nem változott. Végül a 85. percben Kylian Mbappé átadását Goncalo Ramos juttatta a vendégek kapujába. A hátramaradt időben az eredmény már nem változott, így a PSG, ha nem is nyert, legalább megmenekült a megalázó vereségtől.

Értékes pontot szerzett a Loïc Nego csapata, a Le Havre, a Lens otthonában. A vezetést ugyan a hazai csapat szerezte meg az első félidőben, de a találkozó hajrájában a vendégek büntetőből kiegyenlítettek. Komoly rangadót nyert meg a Lille, amely péntek este a Marseille-t fogadta. Gól nélküli félidőt követően Jonathan David büntetőjével került előnybe a vendéglátók. A Marseille gondját tovább tetézte Rémy Cabella, aki a hajrához közeledve megduplázta a Lille előnyét. Úgy tűnt, a vert helyzetben lévő vendégek Ismaily öngólját követően visszatérhetek a találkozóba, de Gabriel Gudmundsson gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget, így az utolsó percek izgalommentesen teltek el.

A 28. forduló: Lille–Marseille 3:1, Lens–Le Havre 1:1, PSG–Clermont 1:1, Brest–Metz 4:3, Montpellier–Lorient 2:0, Reims–Nice 0:0, Toulouse–Strasbourg 0:0. A Monaco–Rennes és a Nantes–Lyon találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (április 12-én, 13-án és 14-én): Metz–Lens, Strasbourg–Reims, Rennes–Toulouse, Le Havre–Nantes, Clermont–Montpellier, Lyon–Brest, Lorient–PSG, Monaco–Lille, Marseille–Nice.

 

 

A Clermont megszorongatta a PSG-t (Fotó: Beta/AP)

A Clermont megszorongatta a PSG-t (Fotó: Beta/AP)

HETEDJÉRE SIKERÜLT!
Jó iramban kezdődött az Athletic Bilbao–Mallorca spanyolkupa-döntő. Mindkét csapat támadóan lépett fel, és több veszélyes helyzetet alakított ki. A vezetést az első félidő közepén Dani Rodrígueznek köszönhetően a Mallorca szerezte meg. Nagy erőket mozgósítottak a baszkok az egyenlítés érdekében, és erőfeszítésüket a második félidő elején végül siker koronázta, Oihan Sancet egalizálta az állást. Habár a folytatásban többet támadott a Bilbao, a vezetést nem tudta megszerezni, így következett a hosszabbítás. A kétszer tizenöt percet is az Athletic uralta, ugyanakkor gól ekkor sem született, így a büntetőpárbaj döntött a kupagyőztesről. Annak során a baszkok bizonyultak higgadtabbnak, így negyven év elteltével ismét magasba emelhették a kupagyőztesnek járó serleget. Érdekesség, hogy 1984 óta az Athletic Bilbaónak ez volt a hetedik kupadöntője, de az előző hat finálét elveszítette.

Spanyol kupa, döntő: Athletic Bilbao–Mallorca 1:1 – büntetőkkel 4:2.

Nyitókép: Hiába szerzett Luis Díaz góljával a 23. percben vezetést a Pool, a Vörös Ördögök pazar második félidőt produkáltak (Fotó: Beta/AP)