2024. április 30., kedd
MAGYAR LABDARÚGÁS

Kupa- és éremremények meg a focinapló

Hét közben ismét a magyar kupa került főszerepbe, hiszen a csapatok már a negyeddöntőkben mérkőznek meg egymással. Kedden este elsőként a Kisvárda került be az elődöntőbe, miután egy fordulatos találkozón hazai pályán legyőzte az MTK-t. Az első félidőben egyértelműen a szabolcsiak játszottak fölényben, Jovičić és Spasić találataival kétgólos előnyre tettek szert. A pihenőt követően viszont a fővárosi csapat ragadta magához a kezdeményezést, Bognár gyorsan szépített, majd a hajrában Hei kiegyenlített. Amikor már úgy tűnt, túlórázni fognak a csapatok, Jovičić egy okos fejessel másodszor is betalált a kék-fehérek kapujába, ezzel megnyerte csapatának a találkozót. Fontos is volt a várdaiaknak a siker, hiszen a bajnokságban rendkívül nehéz helyzetben vannak, így egyedül a kupasikerrel menthetik meg az idényüket.

Lapzárta után ért véget a Vasas–Paks és a Diósgyőr–Ferencváros találkozó. A nagyobb érdeklődés érthető módon az utóbbit előzi meg, már csak azért is, mert a miskolci játékosok nagyon fogadkoztak, hogy a bajnokságban elszenvedett vereségért a Fradi kupából való kiejtésével szeretnének revansot venni. Mára is maradt egy kupatalálkozó, amelyen a Nyíregyháza a Kecskemétet fogadja.

A bajnokságban vasárnap rendezik a Ferencváros–Paks rangadót, amely a fővárosiak győzelme esetén eldöntheti a bajnoki cím kérdését. Ebben az esetben ugyanis a Fradi hat fordulóval az idény vége előtt nyolcpontos előnyre tenne szert, úgy, hogy eggyel kevesebb mérkőzést játszott, mint ellenfele. Bognár György, a Paks vezetőedzője még a téli szünetben, amikor csapata egypontos előnnyel vezette a táblázatot, kijelentette, hogy a bajnokság legnagyobb esélyese a Ferencváros. Az utóbbi hetek eseményei igazolni látszanak a szavait, hiszen a bajnokság hajrájára kifulladni látszik a tolnai csapat, az utolsó három fordulóban mindössze egy pontot szerzett, és a hétvégén az Újpest ellen is alárendelt szerepben voltak Bödéék.

„Ez a mérkőzés is azt bizonyította, hogy helyzet nélkül is lehet nyerni, nekünk sem volt sok, és az Újpestnek sem, a döntetlenre rászolgáltunk volna. A második félidőben volt tíz-tizenöt percünk, akkor megszerezhettük volna a vezetést, de nem igazán működött a csapatjátékunk. Tény, hogy sorozatban harmadszor nem nyertünk, de a második hely megszerzésére jó esélyünk van, nincs ok a pánikra. Fontos, hogy az önértékelésünk rendben legyen. Látjuk a hibáinkat, próbáljuk javítani” – foglalta össze gondolatait Bognár.

A bajnoki cím mellett a hétvégén eldőlhetnek a kiessel kapcsolatos kérdések is. A Mezőkövesd és a Kisvárda nehéz helyzetben vannak, hiszen 12 pont a hátrányuk a 10., még bennmaradást jelentő helyen tanyázó Zalaegerszeggel szemben, ráadásul a forduló párosítása sem a kiesőjelölteket segíti, hiszen a Kisvárdának Miskolcon, a Mezőkövesdnek Székesfehérváron kellene nyernie. Fehérváron ráadásul tele vannak optimizmussal, hiszen pénteken döntetlenre mérkőztek a megyei rivális Felcsút otthonában, és a találkozón újra pályára lépett Fiola Attila, az október 8-a óta sérüléssel bajlódó válogatott védő.

„Nehéz ennyi kihagyás után játszani, a hosszú kihagyás megviseli az embert minden téren, nem vagyok még top állapotban, hiszen ez volt az első találkozó, amit végigjátszottam, a végén már kapkodtam a levegőt. Kellenek a meccsek, a Gyirmót elleni edzőmeccsen már játszottam 60 percet, de a pénteki volt az első 90 percem a visszatérés után, amit a második félidőben már éreztem. Rossz érzés volt hosszú ideig kívülről nézni a csapatot, hiszen minden játékos játszani szeretne, mentálisan nehéz megemészteni, amikor a lelátóról kell nézni a mérkőzéseket. Sajnos a pályafutásom során három-négy év kimaradt a sérülések miatt, egy ilyen hosszabb kihagyás fejben nagyon megviseli az embert, próbálom visszaépíteni magam, hogy a legjobb tudásomat nyújtva segítsem a csapatot” – nyilatkozta Fiola a felcsúti meccs után.

A Puskás Akadémiánál nem is titkolták, hogy csalódást jelentett nekik a pontosztozkodás, annál is inkább, mert a Debrecen letaszította őket a negyedik helyről. Természetesen a hétvégén javíthatnak a felcsútiak, de nem lesz könnyű dolguk, mert Kecskeméten olyan ambiciózus játékosokkal kell megküzdeniük, mint Helmich Pál, aki tavaly még a harmadvonalba szereplő ESMTK játékosa volt, az előző fordulóban viszont első élvonalbeli góljával pontot mentett az MTK ellen.

„Annak nagyon örülök, hogy sok lehetőséget kapok, erre a forgatókönyvre NB III.-ból érkező játékosként egyáltalán nem számítottam. Szeretnék fejlődni, hiányérzetem a Fradi elleni meccs miatt van, amit magamnak köszönhetek. Jó lett volna többet pályán lenni a Groupama Arénában, azt azonnal sajnáltam, ugyanakkor győztes meccsen mutatkozhattam be például rögtön az Újpest ellen. Összességében örülök, hogy így alakultak a dolgaim eddig – mondta, majd arra is kitért, hogy Szabó István vezetőedző és a társak hogyan tudnak neki segíteni. – A mesterrel is sokat szoktunk külön beszélgetni, rengeteget segít nekem abban, hogy miket kell kijavítani. Nem mellesleg, a rangidős játékosok is ellátnak jó tanácsokkal, amiket igyekszem megfogadni. Van egyébként egy focinaplóm is, amibe ezeket felírom, sűrűn át is olvasom, hogy ezáltal is fejlődjek” – fejtette ki gondolatait.

Vasárnap kiderül, mennyit ér az a focinapló…

Magyar kupa, ma: Nyíregyháza–Kecskemét (20.45). A hétvége programja, péntek: Újpest–Zalaegerszeg (20.00). Szombat: Fehérvár–Mezőkövesd (14.15), Diósgyőr–Kisvárda (16.30), Debrecen–MTK (19.30). Vasárnap: Ferencváros–Paks (14.45), Kecskemét–Puskás Akadémia (17.30).