2024. április 30., kedd
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Visszavágott a Juventus

A bajnoki után három nappal ismét összecsapott a Juventus és a Lazio, ezúttal Torinóban, az olasz kupa elődöntőjének első mérkőzésén találkozott a két csapat. A kedd esti meccsen a zebra mezesek játszottak fölényben, ami a gól nélküli első félidőt követően a második játékrészben már az eredményjelzőn is megmutatkozott. Federico Chiesa szerzett vezetést a hazaiaknak, majd Dušan Vlahović remek mozdulattal növelte csapata előnyét. A Lazio nem tudott szépíteni, így a Juventus kétgólos előnnyel várja a három hét múlva esedékes visszavágót. A német és a francia kupában is az elődöntőket játszottak kedd este. Németországban a Kaiserslautern, Franciaországban a Lyon jutott be magabiztos játékkal a döntőbe. Angliában a londoni derbin a West Ham és a Tottenham az első félidei gyors gólváltást követően megosztoztak a pontokon.

Eredmények, angol bajnokság, a 31. fordulóból: Newcastle–Everton 1:1, Nottingham Forest–Fulham 3:1, Bournemouth–Crystal Palace 1:0, Burnley–Wolves 1:1, West Ham–Tottenham 1:1. Az élmezőny: Liverpool 67, Arsenal 65, Manchester City 64, Aston Villa 59, Tottenham 57 pont stb. Francia kupa, elődöntő: Lyon–Valenciennes 3:0. Német kupa, elődöntő: Saarbrücken–Kaiserslautern 0:2. Olasz kupa, elődöntő, 1. mérkőzés: Juventus–Lazio 2:0. @sz = n B. Á.

A világ legnagyobb stadionja épül Marokkóban

A világ legnagyobb stadionját építi meg Marokkó a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra. A hat év múlva sorra kerülő, 48 csapatos vb rendezését az észak-afrikai ország Spanyolországgal és Portugáliával közösen kapta meg, és az új aréna létesítésével nem elképzelhetetlen, hogy a torna fináléját is Marokkóban rendezik majd. A Casablancától 38 kilométerre északra, el-Manszuria városában épülő stadion 115 ezer néző befogadására lesz alkalmas, amivel a világ legnagyobbja lenne, megelőzve a Koreai NDK fővárosában, Phenjanban található Május Elseje Stadiont, amelyben 114 ezren férnek el. A marokkóiak már meg is kötötték a kivitelezésre a szerződést, ennek értelmében atlétikai pálya és beltéri úszómedence, valamint bevásárlóközpont és szálloda is épül a komplexumban. A megállapodás szerint a beruházás költsége 5 milliárd dirham (1,3 milliárd euró) lesz. A stadionnal Marokkó egyértelműen bejelentkezik a 2030-as vb-döntő rendezésére, noha eddig biztosnak tűnt, hogy annak házigazdája a barcelonai Camp Nou vagy a madridi Santiago Bernabéu Stadion lesz.