2024. május 8., szerda

Remek fúzió, kiváló érdekképviselet

Interjú Zsemberi Jánossal, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség alelnökével, a TSC elnökével

Ha épp szerdán látogattunk volna el a TSC fociakadémiájára, úgy egy olyan meccset láthattunk volna, amelyen vagy két tucat magyar és szerbiai tábornok focizott egymással. A találkának nem pont ez volt a lényege, hiszen dr. Ruszin-Szendi Romulusz és Milan Mojsilović vezérkari főnökök vezetésével biztonságpolitikai kérdésekről és a kétoldalú katonai együttműködésről is szó esett, így mi maradjunk inkább a focinál, amellyel kapcsolatban Zsemberi János nyilatkozott a Szerbiai Labdarúgó-szövetségben betöltött posztjáról, a lisszaboni UEFA-konferenciáról és természetesen a TSC-ről is.

Az UEFA újraválasztott elnöke szlovén, az alelnöke magyar, téged pedig a közelmúltban választottak meg a szerb szövetség alelnökévé. Mennyire jó mindez a szerbiai focinak, mennyire jelenthet a te személyed egyfajta kapcsot a szervezetek között?

– Annyira nem is törekszem még kapocs lenni, de megállapítható, hogy egy remek fúzió működik az UEFA-nál a mi régiónkat tekintve. Aleksander Čeferin úr támogatja a kis országok fociját, így a mi térségünket is, amelynek megvannak a közös érdekei, s Csányi Sándor úrral kiváló az érdekképviseletünk. Az UEFA elnöke támogatja a törekvéseinket, meghallgat bennünket, és eljön hozzánk, s ez anyagi támogatásban is megmutatkozik, valamint a versenyek szervezése terén is. 2027-ben Szerbia U17-es Európa-bajnokságot szeretne rendezni, és megígérte, hogy ebben a segítségünkre lesz.

Ehhez viszont infrastrukturális fejlesztésekre van szükség Szerbiában.

– A szövetségben ez az egyik fő feladatom, hiszen úgymond én értek ehhez a legjobban, nekem van talán a legnagyobb tapasztalatom ezen a téren. Nem biztos, hogy a nemzeti stadion addigra megépül, de idén le szeretnék rakni az alapkövét, viszont Loznicán, Leskovacon és Zaječarban már javában elkezdődött a stadionépítés. Ezek a létesítmények a tervek szerint már az idén elkészülnek, sőt Kragujevacon is terveznek egyet, amely 20 ezer ember befogadására lenne képes. Ezek lesznek funkcióban 2027-ben, természetesen egy utánpótlás-Eb kapcsán Topolya is játékban van. Ezeken kívül máshol, Nagybecskereken és Pancsován például szintén tervbe vették a stadiont, de azok már önkormányzati pénzekből épülnének, s hát itt van Szabadka is. Nálunk tehát más mentén zajlana az utánpótlásképzés, mint Magyarországon, mert Szerbiában nem egy-egy csapathoz lesznek köthetőek az akadémiák, hanem a szövetséghez.

Az UEFA egy megaszervezet, egy óriási „vállalkozás”. A lisszaboni kongresszus hozott-e valami újat, te mit tapasztaltál?

– Az leszögezhető, hogy az UEFA óriási csatákat vív a nagycsapatokkal, s a jelek szerint a szuperligából már nem lesz semmi. Ami nekem óriási élmény volt, hogy olyan nagyságokkal találkozhattam, mint Figo vagy Robbie Keane. Komoly emberek vezetik az UEFA-t, komoly pénzek forognak. Ezen a kongresszuson a női labdarúgást emelték ki, és tökéletesen látják a „kisebb” klubok helyzetét. Skandináviában, Nyugat-Európában már nem ritkaság, hogy 30 ezer néző van egy-egy női meccsen, s az UEFA terve szerint ez lenne a követendő más európai térségben is. Nálunk még ezt nem nagyon fogadják el, nekem is egy kicsit furcsa, de nyilván ez a jövő.

Szerbia küldöttsége Lisszabonban, balról a második Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke, jobbról Zsemberi János

Szerbia küldöttsége Lisszabonban, balról a második Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke, jobbról Zsemberi János

Adódik a kérdés: a TSC-nek is van egy magyarkanizsai női csapata, amely ráadásul bejutott a felsőház négyes rájátszásába. Nálatok is vannak komolyabb tervek?

– A jelenlegi felállás szerint a Spartacus még érinthetetlen, de nincs is azzal baj, mert az is a miénk. Nagyon jó, hogy a legjobbak között vagyunk, segítünk nekik, de a még komolyabb tervek – azok még a jövő zenéje.

Térjünk rá a fiúkra is, az alapszakaszban megszerzett második hely kiváló.

– Nem pont ez volt a terv, de ha már eddig eljutottunk, most már meg szeretnénk tartani. Jó érzés ebben az álomvilágban lenni, s hogy megvalósul-e a tervünk, majd meglátjuk. Ez a helyezés elég komoly anyagiakkal jár, s remélem, hogy a játékosok kibírják majd a következő meccsek nyomását, hiszen például a bíráskodás nem pont objektív.

És akkor egy utolsó kérdés: mikor jönnek ki az akadémiáról olyan vajdasági magyar játékosok, akiket esetleg az első felállásban is láthatunk majd?

– Jogos a kérdés, sajnos ettől még elég messze állunk. Az alközpontokban a srácok nagy része magyar gyerek, az U10-es nemzedékünk tornákat nyert, s készülünk az országos bajnokságra is. Az U19-es csapatba még mindig országos szinten szedjük össze a fiatalokat. Reméljük, hogy az ő számuk idővel kisebb, az általunk kinevelt gyerekek száma pedig nagyobb lesz.

Nyitókép: Szerbia küldöttsége Lisszabonban, balról a második Aleksander Čeferin, az UEFA elnöke, jobbról Zsemberi János