2024. április 27., szombat
FÉRFI EB

Az olimpiai bajnok Európa trónján!

Az Európa-bajnokság döntőjében Franciaország visszavágott Dániának a 2023-as vb fináléjában elszenvedett vereségért, egy végletekig kiélezett meccsen végül két góllal megverte a skandinávokat. Hiába vezettek felváltva a felek akár két góllal, az első félidőben egyik csapat sem tudott huzamosabb ideig elszakadni.

Leginkább egymás hibáit igyekeztek kihasználni az együttesek, a könnyelműen eladott labdákat mindkét fél egyaránt gyorsan büntette, ezekből bőven akadt a kapuk előtt. A franciák főként a szélsőik játékára alapoztak, a beállók csak nehezen jutottak labdához, a dánok inkább betörésekkel próbálkoztak. A kapusok közül Nielsen remekelt, 24 lövésből 11-et hárított, az ő teljesítménye mindenképp kellett a 14:14-es félidei eredményhez. A szünetet követően a dánok a mérkőzés során először kerültek háromgólos előnybe – Hansen két hetesét Gidsel toldotta meg egy akciógóllal –, a franciák viszont megtorpantak: Karabatićék védelme összeállt ugyan, de a támadásaik nem bizonyultak elég hatékonynak.

A dán sorfal a folytatásban jól zárt, Franciaország kapaszkodott ugyan, ám Gidsel vezérletével továbbra is Dánia volt lépéselőnyben. Fabregasék az 55. percre kapták össze magukat, néhány pillanatra átvették a vezetést, végül döntetlenre mentették a rendes játékidőt. A hosszabbítás első felében még maradt az egyenlő, a másodikban viszont Mem, Prandi és Lenne találatai eldöntötték a meccset.

Felix Claar 80 százalékos hatékonysággal értékesítette a helyzeteit a bronzmeccsen,
nyolc gólt szerzett (Fotó: Beta/AP)

Felix Claar 80 százalékos hatékonysággal értékesítette a helyzeteit a bronzmeccsen, nyolc gólt szerzett (Fotó: Beta/AP)

A bronzmérkőzésen a svédek gyakorlatilag állva hagyták a németeket, végig vezetve nyerték meg a helyosztót és szereztek párizsi kvótát. Solberg együttese valószínűleg a harmadik hely ellenére is keserű szájízzel emlegeti majd az idei viadalt, az azonban megsüvegelendő, hogy az erősen vitatható elődöntőt követően is összeszedték magukat, és esélyt sem adtak a házigazdának. Ami a korábbi, franciák elleni találkozót illeti, a gallok egy időn túli szabaddobással mentették döntetlenre a meccset, a lövőjátékos, Prandi támaszkodó lába a dobás pillanatában elhagyta a talajt, a játékvezetők azonban nem szankcionálták a szabálytalanságot. A hosszabbítás a franciák egyértelmű fölényét hozta.

A svédek később megóvták a meccset, az európai szövetség ezt elutasította, az illetékesek arra hivatkoztak, hogy a játékvezetők sosem kötelesek videózni, illetve hogy a ténybeli tévedéseik ellen óvásnak helye nincs.

Eredmények, a döntő: Franciaország–Dánia 27:27 – hosszabbítás után: 33:31. A 3. helyért: Svédország–Németország 34:31. Az elődöntő: Dánia–Németország 29:26, Franciaország–Svédország 27:27 – hosszabbítás után: 34:30.

BRAVÚR LENNE AZ OLIMPIA
Az Eb-vel párhuzamosan lezárult az Afrika-bajnokság is, így végelegessé vált a tavaszi olimpiai selejtező torna mezőnye. A március 14. és 17. között esedékes viadalon a magyar válogatott Norvégiával, Portugáliával és Tunéziával harcol majd a párizsi repjegyért. A négyesből az első két helyezett szerez kvótát.

Lebonyolították a jövő évi világbajnokság kvalifikációjának sorsolását is, Chema Rodríguez csapata ott a finn–litván előselejtezős párharc továbbjutójával találkozik – az ellenfél kiléte március 17-én dől el. A vb-kvalifikáció első mérkőzéseire május 8-án és 9-én, a visszavágókra 11-én és 12-én kerül sor. A szerbek sokkal rosszabb helyzetbe kerültek, a spanyolokat kellene megverniük a továbbjutáshoz…

 

Nyitókép: Amilyen a fotó, olyan volt a döntő is: nehéz és küzdelmes (Fotó: Beta/AP)