2024. május 9., csütörtök
FÉRFI EB

Viadal az olimpia reményében

Szerda este Düsseldorfban a Franciaország–Észak-Macedónia és a Németország–Svájc találkozókkal elrajtolt a férfi kézilabda-Európa-bajnokság, amelyen a magyar és a szerb válogatott azonos csoportban szerepel. José María Rodríguez Vaquero együttese a tavalyi vb-n elért nyolcadik helyezésével kijutott a párizsi olimpia márciusi selejtező tornájára, míg a szerbek mellett másik két riválisa, Izland és Montenegró is a kontinenstornán szeretné kiharcolni az indulás jogát, így valamivel talán motiváltabban lépnek pályára Németországban.

A magyar keretben több, kevés nemzetközi tapasztalattal rendelkező fiatal kapott helyet, így őket a bizonyítási vágy sarkallhatja a minél jobb teljesítményre. A csapatokat figyelme véve a szerbek valamelyest kiemelkednek a négyesből, a csapatkapitány, a francia bajnokság góllövőlistáját vezető Nemanja Ilić játéka sérülés miatt egyelőre kérdéses, ráadásul Toni Gerona a 2022-es junior-Eb legjobbjának megválasztott Stefan Dodićra sem számíthat, ott lesz viszont a szkopjei Vardarral BL-t, a berlini Füchsével pedig Európa-ligát nyerő Dejan Milosavljev és a Veszprém korábbi kiválósága, Vladimir Cupara is, akik komoly pluszt jelentenek az együttesnek. Gerona szövetségi kapitány kinevezése óta a szerbek teljesítménye folyamatosan javul, akár kiemelkedő eredményt is elérhetnek a viadalon. A magyarok Montenegró, a szerbek pedig Izland ellen kezdik meg pénteken a szereplést, egymással vasárnap este játszanak. A középdöntőbe a négyes első két helyezettje jut, ahol az A és a B csoport két-két legjobbjával mérkőzhet, igazolódó papírforma esetén ez a francia és a német, illetve a spanyol és a horvát válogatott lesz.

Az Európa-bajnokság 24 csapatos mezőnyéből párizsi kvótája a házigazda francia és a világbajnok dán válogatottnak van, hozzájuk csatlakozik a kontinenstorna győztese, illetve az indulási joggal még nem rendelkező legjobb csapat. A következő két együttes, amely még nem kvalifikálta magát az olimpiára vagy a selejtező tornára, részt vehet a márciusi kvalifikációban. A viadal január 28-ig tart, a csoportmeccseknek München, Mannheim, Berlin és Düsseldorf, a középdöntő mérkőzéseinek Köln és Hamburg, a döntő hétvégének pedig Köln ad otthont.

A magyar válogatott kerete, kapusok: Andó Arián, Palasics Kristóf, Bartucz László. Beállók: Sipos Adrián, Bánhidi Bence, Szöllősi Szabolcs, Rosta Miklós. Balszélsők: Bóka Bendegúz, Krakovszki Bence. Jobbszélsők: Krakovszki Zsolt, Imre Bence. Irányítók és átlövők: Fazekas Gergő, Lékai Máté, Hanusz Egon, Ligetvári Patrik, Szita Zoltán, Bodó Richárd, Máthé Dominik, Ancsin Gábor, Ilić Zoran.
A szerb válogatott kerete, kapusok: Dejan Milosavljev, Vladimir Cupara, Milan Bomaštar. Beállók: Mijajlo Marsenić, Dragan Pešmalbek, Luka Rogan. Balszélsők: Nemanja Ilić, Vanja Ilić. Jobbszélsők: Bogdan Radivojević, Vukašin Vorkapić. Irányítók és átlövők: Lazar Kukić, Ilija Abutović, Marko Milosavljević, Petar Đorđić, Borzas Uroš, Miloš Kos, Miljan Pušica, Miloš Orbović, Predrag Vejin, Uroš Kojadinović.

A keret húsz játékosa közül mérkőzésenként 16 léphet pályára, és a decemberben kihirdetett 35 fős csapaton belül egyaránt két-két fő cserélhető a csoportkör, a középdöntő és a döntő hétvége alatt.

Az Eb csoportbeosztás, A csoport (Düsseldorf, Berlin): Németország, Franciaország, Észak-Macedónia, Svájc. B csoport (Mannheim): Horvátország, Spanyolország, Ausztria, Románia. C csoport (München): Izland, Magyarország, Szerbia, Montenegró. D csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer szigetek. E csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Georgia. F csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország.

A mai program, 1. forduló, D csoport: Szlovénia–Feröer szigetek, Norvégia–Lengyelország. E csoport: Hollandia–Grúzia, Svédország–Bosznia-Hercegovina. F csoport: Portugália–Görögország, Dánia–Csehország.