2024. május 9., csütörtök

Ezúttal összejött a franciáknak

Franciaország vasárnap este visszavágott Norvégiának a két évvel ezelőtti spanyolországi világbajnokság döntőjében elszenvedett vereségért, az olimpiai címvédő ezúttal háromgólos diadalt aratva szerezte meg a norvég–dán–svéd közös rendezésű viadal első helyét. A találkozó a rajttól szoros csatát hozott, a trónkövetelő valamivel jobban feltalálta magát, és már az első félidő végére többgólos előnyt szerzett.

A játék képe a szünetet követően sem változott jelentősen, a skandinávok szokatlanul sok hibával játszottak, emiatt sokáig nem is sikerült felzárkózniuk. Az utolsó tíz percre ugyan egygólosra csappant a differencia, a franciák ezt követően is újítani tudtak, és az utolsó hét percre visszaállították a számukra megnyugtató különbséget. A norvégok próbálkoztak, de nem tudták magukhoz ragadni azt irányítást, így a franciák gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva, százszázalékos teljesítménnyel zárták a tornát. A finálé legeredményesebbje a norvég Nora Mørk lett 8 góllal, a címvédéshez azonban a klasszis teljesítménye is kevés volt.

Eredmény, a döntő: Franciaország–Norvégia 31:28. A végeredmény: 1. Franciaország, 2. Norvégia, 3. Dánia, 4. Svédország, 5. Hollandia, 6. Németország, 7. Montenegró, 8. Csehország, 9. Brazília, 10. Magyarország, 11. Szlovénia, 12. Románia, 13. Spanyolország, 14. Horvátország, 15. Angola, 16. Lengyelország, 17. Japán, 18. Szenegál, 19. Ausztria, 20. Argentína, 21. Szerbia, 22. Koreai Köztársaság, 23. Ukrajna, 24. Kamerun, 25. Izland, 26. Kongó, 27. Chile, 28. Kína, 29. Paraguay, 30. Kazahsztán, 31. Irán, 32. Grönland.

A vb álomcsapata, kapus: Laura Glauser (francia). Balszélső: Chloé Valentini (francia). Balátlövő: Estelle Nze Minko (francia). Irányító: Stine Oftedal (norvég). Beálló: Linn Blohm (svéd). Jobbátlövő: Louise Burgaard (dán). Jobbszélső: Nathalie Hagman (svéd). A legértékesebb játékos (MVP): Henny Reistad (norvég). A legjobb fiatal játékos: Viola Leuchter (német). Gólkirály: Markéta Jerábková (cseh, 63 gól).

FÉRFI BLSVÉD KAPUS ÉRKEZIK SZEGEDRE
Nyártól a Szeged férficsapatánál folytatja pályafutását Tobias Thulin, az Európa-bajnok svéd kapus három évre kötelezte el magát. A klub honlapjának hétfői beszámolója kifejtette: a 28 esztendős hálóőr Göteborgban született, 2019-ig svéd csapatokban szerepelt, ezt követően Magdeburgban, majd Stuttgartban játszott, előbbivel Európa-ligát nyert, 2022 óta pedig a dán bajnok GOG kézilabdázója. A 198 centiméter magas kapus a jelenlegi Bajnokok Ligája-szezon 10 meccsén 113 védést mutatott be – a legjobb mutatóval rendelkezik a kapusok között –, ez 31 százalékos védési hatékonyságot jelent.

A 2022/23-as idényben a legjobb hatékonysággal zárt a kapusok BL-rangsorában. Thulin tavaly tagja volt a magyar–szlovák közös rendezésű kontinensviadal fináléjában időn túli büntetővel diadalmaskodó svéd válogatottnak.

 

Nyitókép: A francia válogatott legutóbb 2017-ben nyert vb-t, története során ez a harmadik sikere (Fotó: Beta)