2024. május 8., szerda

Kitartott a dán lendület

A dánok egy góllal felülmúlták Svédországot, így a harmadik helyen zárták a női világbajnokságot. A két társházigazda összecsapása egyértelmű dán fölénnyel indult, Anne Mette Hansenék 5:1-es sorozattal nyitottak, ami megadta a mérkőzés alaphangját. A svédek negyedórányi játék után felzárkóztak ugyan, de az irányítást nem tudták magukhoz ragadni, továbbra is csak futottak az eredmény után.

A második félidőt 18:15-ös előnnyel kezdhette Dánia, eleinte úgy tűnt, változást ez a játékrész sem hoz, ám a svédek alaposan összekapták magukat, 4:0-s szériával fordítottak, és újra nyílttá tették a találkozót. Az utolsó tíz percet egygólos svéd vezetés mellett kezdték a felek, az őrült végjátékban a dánok ismét elkapták a fonalat, a már említett Hansen és Kristina Jörgensen remek játékának köszönhetően három perccel a vége előtt 27:25-re vezettek. A végjátékban a svédek nem tudtak megújulni, s Dánia végül 28:27-re nyert.

A vasárnap esti döntőben Franciaország–Norvégia találkozót rendeztek, a finálé valószínűleg szoros összecsapást hozott, hiszen a két együttes már a középdöntőben is összefutott, akkor a franciák 24:23-ra nyertek. Az már az elődöntőt követően eldőlt, hogy a tavaszi olimpiai selejtező tornán a magyarok ellenfele Japán és Kamerun mellett Svédország lesz.

Eredmények, a 3. helyért: Dánia–Svédország 28:27. Az 5. helyért: Németország–Hollandia 26:30. A 7. helyért: Csehország–Montenegró 24:28. Elődöntő: Norvégia–Dánia 23:23 – hosszabbítás után: 29:28, Franciaország–Svédország 37:28.

FÉRFI BL

MAHÉ MEGY, MARGUČ MARAD
Kentin Mahé hat szezon után jövő nyáron távozik a Veszprém férficsapatától. Az együttes honlapjának vasárnapi beszámolója szerint a klub nem hívja le az irányító egyéves opcióját, ezért a játékos 2024 júniusában elhagyja a bakonyiakat. A francia válogatottal olimpiai és világbajnok kézilabdázó 2018-ban a Flensburgtól érkezett Veszprémbe, ahol kétszer bajnokságot, háromszor magyar kupát és ugyancsak háromszor SEHA-ligát nyert. A Bajnokok Ligája négyes döntőjében háromszor szerepelt, ebből egyszer finálét is játszhatott.

Ugyancsak a klub honlapja adta hírül, hogy az egyesület két évvel meghosszabbította Gašper Marguč szerződését, így a szlovén jobbszélső 2026-ig a Veszprém kézilabdázója marad. A 33 éves játékos 2014-ben a Celje csapatától érkezett, s azóta ötszörös magyar bajnok, hétszeres magyar kupagyőztes, háromszoros Bajnokok Ligája-döntős és ötszörös SEHA-liga-győztes lett az Építőkkel.

Marguč 2021-ben a Carlos Pérez-díjat is megnyerte, amely a veszprémi szurkolók által adott legnagyobb elismerés. Korábban már az izlandi Bjarki Már Elísson szerződéshosszabbítását is bejelentette Veszprém.

 

Nyitókép: Dánia negyedik vb-bronzát szerezte meg vasárnap este (Fotó: Beta)