2024. május 8., szerda

Kibrusztolt olimpia selejtező

A magyar válogatott a horvátok felett aratott egygólos győzelemmel zárta szereplését a dán–norvég–svéd közös rendezésű világbajnokságon, ezzel a tizedik helyen végzett, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Golovin Vlagyimir együttese áprilisban olimpiai selejtezőt játszhat majd.

A középdöntő utolsó, hétfő esti találkozója mindkét csapat számára komoly téttel bírt: a negyeddöntőről lemaradó magyaroknak ez volt az utolsó esélyük az olimpiai kvalifikációs tornát érő helyezés kiharcolására, míg a horvátok pontszerzés esetén bejutottak volna a legjobb nyolc közé.

A találkozó ennek megfelelően agresszív védekezéssel indult, a kapusok mindkét oldalon a helyzet magaslatán álltak. A horvátok az első periódusban jobban feltalálták magukat, elsősorban a beállósuk és sikeres átlövéseik révén mintegy negyedóra alatt háromgólos előnyt szereztek. A helyzeten Golovin mester időkérése sem változtatott, négy perccel a szünet előtt Horvátország már 5 találattal (11:6) vezetett, ám a félidő hajrájában Böde-Bíró Blanka bravúrjainak köszönhetően a magyar válogatott 11:8-ra zárkózott fel.

A térfélcserét követő percekben ismét a horvátok akarata érvényesült, az ellenfél fokozatosan ellépett. A fordulópontot Golovin újabb időkérése jelentette a félidő derekán, a magyarok kőkemény védekezésre váltottak, s az utolsó öt percre ledolgozták hátrányukat. A felzárkózásban Böde-Bíró mellett Klujber Katrinra hárult a kulcsszerep, aki kíméletlenül értékesítette a helyzeteit. A hajrá 22:22-ről indult, Böde-Bíró ziccert védett, Debreczeni-Klivinyi Kinga góljával pedig a vezetést is átvette az együttes. Az utolsó negyven másodpercben emberhátrányban játszott a gárda, a horvátok viszont már nem tudtak egyenlíteni.

Alapesetben a vb 2–7. helyezettjei játszanának tavasszal ötkarikás kvalifikációt, ez azonban tovább tolódott a franciák és a norvégok negyeddöntőbe jutásával, valamint a brazilok helyezésével, így a magyarok még ott lehetnek Párizsban. Kedden az is kiderült, hogy a magyar szakági szövetség pályázik a selejtező torna rendezésére, ahol a válogatott Japánnal, Kamerunnal és a legjobb helyezésű európai csapattal játszik majd. A nemzetközi szövetség jövő héten dönt a rendezőkről.

Mint arról már beszámoltunk, Szerbia a Japán elleni vereséggel búcsúzott a viadaltól, Uroš Bregar együttese a 21. helyen végzett.

Eredmények, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, I. csoport: Szenegál–Kamerun 22:20, Magyarország–Horvátország 23:22, Svédország–Montenegró 32:25. A végeredmény: 1. Svédország 10, 2. Montenegró 6, 3. Magyarország 6, 4. Horvátország 5, 5. Szenegál 3, 6. Kamerun 0 pont. III. csoport: Románia–Lengyelország 27:26, Dánia–Németország 30:28. A végeredmény: 1. Dánia 8, 2. Németország 8, 3. Románia 6, 4. Lengyelország 4, 5. Japán 4, 6. Szerbia 0 pont.

A már eldőlt helyezések: 9. Brazília, 10. Magyarország, 11. Szlovénia, 12. Románia, 13. Spanyolország, 14. Horvátország, 15. Angola, 16. Lengyelország, 17. Japán, 18. Szenegál, 19. Ausztria, 20. Argentína, 21. Szerbia, 22. Koreai Közársaság, 23. Ukrajna, 24. Kamerun.

A negyeddöntő mai programja: Svédország–Németország (17.30), Dánia–Montenegró (20.30).

Nyitókép: Nem kímélték egymást a felek (Fotó: MTI)