2024. április 27., szombat

Igényes zongoramuzsika mindenkinek

Pénteken kezdődik a hetedik Nemzetközi Piano Fest Szabadkán

Gazdag műsor várja a zongoramuzsika kedvelőit a Nemzetközi Piano Festen, illetve zongorafesztiválon, amelyet az Electe Egyesület hetedszer szervez meg. A rendezvénysorozat pénteken, december elsején kezdődik és hetedikéig tart, a koncertek pedig a szabadkai Városházán és a Zeneiskolában lesznek megtartva. A belépés mindegyik eseményre díjtalan.

Az idei fesztivál a hetes szám jegyében zajlik, ez a hetedik fesztivál, hét napig tart, hat plusz egy műsorral, azaz hat koncerttel és egy mesterkurzussal. A részleteket Miloš Radović, az Electe elnöke és Görög Noémi művészeti vezető ismertette a Piano Fest sajtótájékoztatóján. Az első koncert december elsején, 20 órától lesz a Városházán, ahol Tijana Andrejić Tenji és Aleksandar Đermanović szerbiai duó lép fel, Mozart- és Schubert-művekkel. Másodikán, szintén a Városházán, 20 órától a horvátországi Danijel Gašparović és Nikola Kos zongorakettős, Schubert, Poulenc, Debussy és Papandopulo műveit adja elő. Vasárnap, azaz december 3-án, ugyancsak a Városháza dísztermében, 20 órától Tami Kanazawa és Yuval Admony japán/izraeli zongoraduó – egyébként házaspár –, játszanak Mendelssohn-, Liszt- és Rahmanyinov-műveket. December negyedikén, hétfőn, technikai okok miatt a rendezvénysorozat a Zeneiskolába költözik, mivel ehhez a koncerthez két zongorára van szükség, ott pedig ez nem jelent gondot. Alexander Sinchuk és Vladimir Milošević orosz/szerb zongoraművészek ugyanis Rahmanyinov kétzongorás műveit adják majd elő. Idén Rahmanyinov születésének a 150. évfordulójáról emlékezünk meg, ezért gyakrabban is szerepelnek a művei a zenészek repertoárjain. Fontos megjegyezni, hogy Alexander Sinchuk és Vladimir Milošević koncertje a Zeneiskola dísztermében 19 órakor kezdődik. December ötödikén, kedden a Városházán 20 órai kezdettel Balog József budapesti zongoraművész lép fel Liszt és Bartók műveivel, de ezzel még nem ér véget a Piano Fest, hiszen hatodikán, szerdán 19 órától a Zeneiskola dísztermében a mesterkurzus résztvevői adnak egy gálakoncertet.

A mesterkurzust idén Tami Kanazawa és Yuval Admony vezeti. Ahogyan azt Görög Noémitól megtudhattuk, szép számban voltak érdeklődők, nyolc és huszonnyolc év közöttiek jelentkeztek rá, nemcsak Szerbiából és Magyarországból, hanem Japánból, Vietnamból és Kínából is. A szervezők elmondása szerint az órák nyilvánosak, és bárki bekukkanthat, aki betekintést szeretne nyerni abba, hogy ezek az órák miként zajlanak. 

Dragana Nikolić, a szabadkai Zeneiskola igazgatója az Electével való együttműködés fontosságát hangsúlyozta:

– Ez a fesztivál sokat jelent a tanárainknak és a diákjaink is, segíti őket a fejlődésben, a tanulásban, nem utolsósorban pedig kiváló alkalmat ad a kapcsolatteremtéshez. Megtiszteltetés a fesztivál házigazdájának lenni. Igazán csodálatra méltó az Electe kitartása, hogy évről évre a városunk zenei életének a színvonalát igényes zongoramuzsikával, világhírű művészek fellépéseivel emeli – hangsúlyozta Dragana Nikolić.

 

Nyitókép: Dragana Nikolić, Miloš Radović és Görög Noémi a Piano Fest sajtótájékoztatóján, fotó: Lukács Melinda