2024. április 29., hétfő

Győzött a Portugál!

Díjkiosztóval zárult a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója Nagykikindán

Vasárnap este díjkiosztóval zárult Nagykikindán a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója. Az előadásokat minden nap a Brestyánszki Boros Rozi, Magyar Zsófia és dr. Lőrinc Tímea alkotta zsűri értékelte.

A zsűri Pataki László-díjjal, a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulatát tüntette ki, Egressy Zoltán Portugál című drámájának színreviteléért.

A zsűri Bambach Róbert-díjjal, a legjobb új formákat kereső produkció díját ítélte oda a Topolya Község Művelődési Háza keretében idén alakult Fosszilis Mosolycsalók társulatnak Eugène Ionesco A kopasz énekesnő ellenszínművének színpadra állításáért.

Közösségteremtő tevékenységéért a zsűri Garay Béla-díjban részesítette a csonoplyai Mindenszentek Plébánia Ifjúsági csoportját.

Közösségmegtartó tevékenységéért a zsűri Faragó Árpád-díjjal tüntette ki a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportját.

Fosszilis Mosolycsalók társulat: A kopasz énekesnő (Fotó: Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszás Facebook-oldala)

Fosszilis Mosolycsalók társulat: A kopasz énekesnő (Fotó: Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszás Facebook-oldala)

A zsűri a legjobb férfi főszereplőnek járó Szilágyi László-díjat Kiss Gábornak, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színtársulatának tagjának ítélte oda a Sárga csikó című zenés népszínműben nyújtott alakításáért, Laci szerepének megformálásáért.
A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczi Ibolya-díjjal Kovács Nemes Katát, Topolya Község Művelődési Háza Fosszilis Mosolycsalók társulatának tagját tüntette ki A kopasz énekesnő című előadásban nyújtott kiváló alakításáért, Kovátsné szerepének megformálásáért.
A legjobb férfi epizódszerepért járó Nagy István-díjat a zsűri Sziveri Bélának, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulat tagjának ítélte oda a Portugál című drámában nyújtott kiváló alakításáért, a Kocsmáros szerepének megformálásáért.
A legjobb női epizódszerepért járó Magyari Piri-díjat az Asszony szerepének megformálásáért Nemes Edina, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulat tagja érdemelte ki a Portugál című drámában nyújtott kiváló alakításáért.

A legszebb színpadi beszédért a zsűri Szántó Róbert-díjjal Barna Sára Mátét tüntette ki. Az Újvidéki Magyar Művelődési és Művészeti Központ Színes Szilánkok Diákszínpadának tagját a A Pál utcai fiúk című musicalben láthatta a közönség.
A Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját az idei évben a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja vehette át László Miklós Szegény Fehérvári című vígjátékának színreviteléért.
A közönségzsűri díját – akik a nagykikindai publikum szívét meghódították – a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Jáccunk Trupp társulata érdemelte ki.

Nyitókép: A zsűri a Portugálnak ítélte oda a Pataki László-díjat, a közönségzsűri is e produkcióra voksolt (Ótos András felvétele)