2024. április 30., kedd

Közösségeket erősítő előadások

További előadásokkal folytatódott a Szemle

Csütörtökön tovább folytatódott a XXVIII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók találkozója. Elsőként a csonoplyaiak léptek a színpadra, a Mindenszentek Plébánia Ifjúsági csoportja, akik Bosnyák Annamária rendezésében Hámori István Péter Azt mondták, a villa üres című bohózatát mutatták be. Őket követte a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja, akik László Miklós Szegény Fehérvári című előadását mutatták be, Lackó Farkas Erzsébet rendezésében. Harmadikként a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának előadásában Csepreghy Ferenc és Sulhóf József Sárga csikó című népszínművét nézhette meg az érdeklődő közönség. A produkciót Molnár József rendezte.

Csonoplya Nyugat-Bácskában – pontosabban Zombor közelében – található pici település. Egy szórványközösségről van szó, amin ft. Hajdú László atya változtatni szeretett volna. Az atya öt éve Csonoplya plébánosa, és mint ahogyan azt megtudtuk tőle, nagyon nehéz volt számára a kezdet, mert magyar nyelvű oktatás sem volt.

– Nagyon sok dologba belefogtam. Azon túl, hogy a plébániát átrendeztük, felújítottuk, arra törekedtem, hogy a közösséggel és a gyermekekkel is egy intenzívebb kapcsolatot alakítsak ki. Anyanyelvápoló csoportokat indítottam a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, ami három-négy éve működik. Ehhez csatlakozott ez az ifjúsági csoport is, akik körében szerettem volna valamilyen közösségi életet kialakítani, és így jutottunk el ehhez az előadáshoz és a mai naphoz. Ez a csoport három éve alakult, készítettünk már kisebb-nagyobb produkciókat, a fiatalok a plébánia életébe is bekapcsolódva bálokon, mulatós esteken, más hagyományápoló programokon mutattak be egy-egy jelenetet. Bosnyák Annamáriával úgy gondoltuk, hogy megértek erre a bemutatkozásra, és ez a találkozó nagyon jó esélyt adott erre, mert adott volt a csoport és a lehetőség is, és így indultunk el. Megkértem, hogy legyen ő a rendező, én pedig megígértem neki, hogy mindenben számíthat rám. Számomra külön öröm az, hogy ez a csoport a próbák során egy igazi közösséggé formálódott – mesélte az atya.

Bosnyák Annamária, aki az előadásban Marcellát alakította, elmondta, hogy a felkészülést hat héttel ezelőtt kezdték el, miután meglátták a szemle felhívását.

– Úgy éreztük, hogy ez a csoport készen áll egy nagyobb bemutatkozásra, így nekirugaszkodtunk – tette hozzá Annamária.

A csonoplyaiakat a tóbaiak követték a színpadon. Az előadásban megismerhetjük Fehérvárit, aki különös módszert választ Turmájerné elcsábítására, és emiatt arra kényszerül, hogy orvosi vizsgálatot végezzen el egy betegen. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a helyzet kihasználásával a vadászból űzött vad lesz. 
Lackó Farkas Erzsébet elmondta, hogy darabjaikat mindig közösen választják ki. 

– A darab kiválasztása után mindig megbeszéljük, hogy kihez melyik karakter áll a legközelebb, és eszerint osztjuk ki a szerepeket. Ennél a produkciónál időközben történt csere is, két szereplő játékát megcseréltük. Nyolc hét alatt készültünk el, szerintem büszkék lehetünk magunkra, mert nagyon jól játszott mindenki. Ma negyedszer lépünk fel vele – mesélte Erzsébet.

Szántó Tivadar a cselekmény sodrásában többféle karaktert személyesített meg.

– Voltam orvos, beteg, a végén pedig majdnem meghaltam. Ez volt az első alkalom, hogy egy produkción belül ennyi figurát játszottam. Eleinte nehéz volt a szerepembe beleilleszkedni, de aztán összejött. Mindhárom karakter nagyon tetszett, nem tudnék választani közülük – mondta Tivadar.

A csütörtöki napot a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József Színjátszó Csoportjának előadásában Csepreghy Ferenc és Sulhóf József Sárga csikó című népszínművét tekinthettük meg. A tartalom szerint a gyilkosságért tizenöt évet ült Csorba Márton a faluja felé közeledik egy kölcsönvett sárga csikón. Útközben kimenti a megáradt Dunából Bakaj Erzsikét, a módos Bakaj András lányát, akit nem mellesleg épp Laci fia a napokban készül feleségül venni.

Molnár József rendezőtől megtudtuk, hogy a társulat a próbákat még újév előtt elkezdte, a bemutatót pedig április 6-án tartották meg. Tapasztalatai azt mutatják, hogy néha érdemes népszínműveket is a színpadra vinni.

– Nálunk a bemutatót a közönség nagyon szerette, és Doroszlón is szívesen fogadtak bennünket. A szereplők igazi kupuszinai tájszólásban szólalnak meg és eredeti viseletekben játszanak. A fiatalok sajnos nehezen sajátították el a tájszólásban történő beszédet, és ezzel adódott is némi problémánk. Játszanak itt olyan fiatalok is, akik Szabadkára járnak iskolába, mások Topolyára, kiveszett belőlük a nyelvjárás – ecsetelte a rendező.

Pénteken, az előadások zárónapján a Palics Magyar Művelődési Egyesület Színjátszó Grundja Friedrich Dürrenmatt Pillanatkép egy bolygóról műve alapján készült, azonos című produkcióját adta elő, Kalmár Zsuzsa rendezésében, majd a Bezdáni Helyi Művelődési Közösség Dr. Pfaff Mihály Színjátszó Csoportja Hámori István Péter Legfőbb támaszunk, a söntéspult című keserédes komédiáját mutatta be, Foki István rendezésében.

Szombaton a gyerekeké a főszerep. 15 órakor kiállítás nyitnak meg a gyermekrajzokból, ezt követően pedig Király Sándor amatőr rendező, Momić Violetta magyartanárnő és a Kökénd Polgári Egyesület tagjai tartanak foglalkozásokat. A Találkozó eredményhirdetése, a gála és a díjátadó vasárnap lesz 18 órakor, majd 19 órakor, a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátékát tekinthetik meg az érdeklődők, Anton Pavlovics Csehov és Kiss Csaba szövege alapján készült De mi lett a nővel? című előadást, Dévai Zoltán rendezésében.

Nyitókép: A csonoplyaiak igazi közösséggé formálódtak a próbák során (Fotó: Kakuszi Elvira)