2024. április 29., hétfő
Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója

Elkötelezettség és színházszeretet

Nagykikinda az idén negyedszer fogadja a tartományunk településeiről érkező amatőr színjátszó csoportokat. Péntek este az ünnepélyesen megnyitották az Akkor és most című, a helyi Egység Magyar Művelődési Egyesület történetét bemutató kiállítást is, amelyen keresztül az idei színházi találkozó házigazdájának a 80 éves történetével és az egyesületen belül ténykedő szakcsoportok tevékenységével ismerkedhetnek meg a látogatók.

– Sajnos ezek közül vannak, amelyek már megszűntek, de vannak, amelyet újraalakítottak. A fő célunk az, hogy itt a szórványban a legfiatalabbaktól a legidősebbekig ki tudják bontakoztatni a kreativitásukat – nyilatkozta napilapunknak Tóth Ramóna, a helyi művelődési egyesület elnöke, aki elmondta azt is, hogy az alosztályok közül legjelentősebb a József Attila amatőr színjátszó társulat, amelyik 28 éve rendszeresen részt vesz a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján, de mellettük aktív még a népdalkórus, a Guba Gasztro Csoport, a Koboz Citerazenekar is, emellett pedig a legkisebbek számára egy beszédfejlesztő játékházat is működtetnek.

Az idei, április 14-én véget érő színházi találkozón egyébként 15 amatőr színjátszó csoport előadását tekintheti meg a közönség.

Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ennek kapcsán az örömének adott hangot, mert mint ahogyan elmondta, a koronavírus utáni években megcsappant a társulatoknak a száma, most viszont azt tapasztalják, hogy újra erőre kapnak az amatőr színjátszók és ismét eljönnek a találkozóra. Emellett olyan társulatok is jelezték a részvételi szándékukat, akik eddig nem vettek részt ezen, például a csonoplyaiak.

– Vannak olyan társulatok is, amelyek nem egy, hanem két előadással, két csapattal is beneveztek, mert, a felnőtt generáció képviselői mellett egy önállóan alkotó középiskolás csapatot is alapítottak – jegyezte meg Virág Kiss Anita.

A színházi találkozóra benevezett társulatok előadásait a Brestyánszki Boros Rozi, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, drámaíró, Lőrinc Tímea, az újvidéki Művészeti Akadémia beszédtanára, Pataki-gyűrű díjas színművész és Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésze által alkotott szakbizottság bírálja el.

– Elsősorban az elkötelezettség, a hit és a színház szeretete az, amit tulajdonképpen együtt élvezünk az amatőr színházcsinálókkal. Nagyon sokszor példaértékű tud lenni, ahogyan ők a színházcsinálást veszik, művelik. Nagyon széles szokott lenni a paletta, ezért van két díj, hiszen hagyományos színházi és kortárs színházi formákat is díjazzuk – nyilatkozta Brestyánszki Boros Rozi.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója a Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt jelentőségű rendezvénye. A színházi szemle megnyitóján jelen volt Fremond Árpád, az MNT elnöke is.

 

Nyitókép: Részlet a péntek esti előadásból (Gergely Árpád felvétele)