2024. május 8., szerda

Hamarosan átadják a Pataki-gyűrűt

Felolvasószínház, vitafórum, négy vendégjáték és ünnepi gála is várja a közönséget Szabadkán a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja rendezvénysorozatán

Pataki László rendezésében a Balázs Béla darabja alapján készült Boszorkánytánc című előadást 1945. október 29-én mutatták be, és tulajdonképpen innen számítjuk a délvidéki magyar színjátszást, 2001 óta pedig hivatalosan meg is ünnepeljük. Ilyenkor több napig tartó rendezvénysorozat zajlik Szabadkán.

Az idén is lesz felolvasószínház, a hozzá kapcsolódó vitafórummal, négy vendégjáték, az ünnepi gálán pedig kiderül, hogy ki kapja meg a Pataki-gyűrű díjat. A részletekről Körmöci Petronellát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatóját kérdeztük.

– Október 24-én, kedden a felolvasószínházzal kezdünk. Felhívnám a közönség figyelmét, ezúttal a Kosztolányi Dezső Színházban tartjuk meg. Nagyon hálás vagyok, amiért a KDSZ ezt vállalta, úgy gondolom jó a közönségnek is, hiszen színházi körülmények közt ismerkedhet meg a drámákkal és nagyobb számú nézőt is fogadhatunk. Az egyik alkotást 17 órai kezdettel, a másikat 19 órakor mutatjuk be, 21 órakor pedig vitafórum, beszélgetés lesz a darabokról, Oláh Tamással. Tavaly elmaradt a felolvasószínház, így az idén két évet vettünk figyelembe a beérkezett drámákat illetően. Nagyon elégedettek vagyunk a részvétellel, több mint tíz dráma érkezett. Mindegyik nagyon jó, színvonalas, szinte az összessel lehetne külön is foglalkozni. A két befutó végül Rókus Zoltán Macska a ketrecbe és László Judit Végállomás című alkotása lett. Mindkettő vidám, vígjátékszerű darab. Mivel ezek nem csupán sima felolvasások, az egyik előadást Kucsov Borisz, a másikat pedig Némedi Emese rendezi. Kucsov Boriszt nem kell külön bemutatni, hiszen a KDSZ társulattagja, Némedi Emese pedig szabadkai születésű és már a második egyetemét végezte el Erdélyben, most másodszor rendezői szakon, de dramaturgként és drámaíróként is ismert – tudtuk meg Körmöci Petronellától, aki négy vendégjátékra is felhívta a figyelmet.

– Október 25-én a kupuszinai Sturcz József Színjátszó Csoport, Szántó Armand és Szécsén Mihály darabja alapján, Molnár József rendezésében készült Paprikáscsirke című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Ez az idei Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozójának a díjnyertes produkciója. A következő nap, 26-án, csütörtökön, az Újvidéki Színházat látjuk vendégül. A közönség a Végel László műve alapján, Urbán András rendezésében készült Neoplanta című előadást láthatja. Ez ez esemény már magában véve ünnep, hiszen az Újvidéki Színház az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A Neoplantát nyolcvanadszor játsszák, de amiatt is választottuk ezt az előadást, mert a szerzője, a rendezője és a története is Vajdasághoz kötődik. Október 27-én, pénteken, egy budapesti művészt várunk, Klem Viktort, aki egy Süskind-monodrámával, A nagybőgő című standup előadásával érkezik. Több vajdasági településen lépett fel, de számunkra újdonság az, hogy a rendezvénysorozaton határon túli produkció is lesz. Klem Viktor több filmben is játszott, egyebek közt A Viszkisben és a Post Mortemben. Ami a rendezvénysorozat folytatását illeti, eddig is volt rá példa, de most állandósul az, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínház is vendégszerepel. Szombaton, 28-án, a közönség Yasmina Reza műve alapján, Mezei Kinga rendezésében készült Művészet című előadását tekintheti meg. Fontos kiemelni azt, hogy az előadássorozat létrejöttét a Magyar Nemzeti Tanács támogatja – hallottuk Körmöci Petronellától.

A vendégjátékok a Jadran színpadon lesznek láthatóak, 19.30-kor, akárcsak a Pataki-gyűrű díj ünnepi gálája is, amelyet 29-én tartanak meg:

– A gálaestet az idén Ricz Ármin, társulatunk új tagja rendezi, aki Újvidéken színészként diplomázott, Erdélyben pedig a rendezői szakot is elvégezte. A díjat illetően az idei szelektor Mezei Zoltán színművész volt. A jelöltek: G. Erdélyi Hermina (a szabadkai Népszínház Magyar Társulatából, Az Iglic címszerepéért), Ralbovszki Csaba (szintén a szabadkai Népszínház Magyar Társulatából, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül előadásban Lajos bácsi szerepéért), Krizsán Szilvia (az Újvidéki Színházból, a Šopalović vándortársulat című produkcióban Gina szerepéért), Virág György (a Zentai Magyar Kamaraszínházból, a Nóra és Torvald című előadásból Krogstad szerepéért), és Mészáros Gábor (a KDSZ-ből, a Ne lőj a fecskére! című előadásból a vendég szerepéért). A zsűrit kritikusok, aktívan színházba járó újságírók alkotják, Igor Burić, Pressburger Csaba és Kovács Bálint, utóbbi Magyarországról – mondta Körmöci Petronella.

Érdemes mielőbb helyet foglalni, azaz jegyet váltani. A felolvasószínházra a belépés díjtalan, a többi előadásra, beleértve a gálát is, a jegyváltás a szokásos módon történik.

Nyitókép: Molnár Edvárd