2024. május 19., vasárnap

Bajnokavatás Gironában

Carlo Ancelotti az előző fordulóhoz hasonlóan ezúttal is felforgatott kezdő tizenegyet küldött pályára a Real Madrid Cádiz elleni hazai bajnokiján. A Brahim Díaz által vezetett támadóalakzat így is az első félidő nagy részében a saját kapuja előteréhez szegezte a vendégeket, akiknek erejéből csak ritka – igaz, veszélyes – ellentámadásokra futotta. Az első félidőben a királyi gárda nyomasztó mezőnyfölénye ellenére nem született találat, a második játékrész viszont rögtön egy hatalmas Cádiz-lehetőséggel kezdődött: Chris Ramos egyedül vezethette a labdát a sérüléséből felépült Thibaut Courtois-ra, de a belga kapus bravúrt bemutatva hárított. Szinte azonnal jött a büntetés a kimaradt lehetőségért, Luka Modrić átadását Díaz váltotta gólra. A második madridi találatot a csereként beálló Jude Bellingham szerezte, majd az utolsó percekben Nacho hozta kihagyhatatlan helyzetbe Joselut, aki beállította a végeredményt.

A Madrid győzelme azt jelentette, hogy amennyiben a Barcelona nem nyer Gironában, a fővárosiak matematikailag is bebiztosítják újabb, összességében 36. bajnoki címüket. Persze, a katalán csapatokat nem annyira a Madrid elsősége, sokkal inkább a második hely és az azzal járó pluszbevételek – a spanyol szuperkupában és a klubvilágbajnokságon való részvétel joga – érdekelte. Ennek megfelelően azonnal egymásnak estek a csapatok, ami egy gyors gólváltást eredményezett, Andreas Christensen vezető találatára Artem Dovbik azonnal válaszolt. Az első félidő nagy részében a Barcelona játszott fölényben, amely csapat a szünet előtt Robert Lewandowski büntetőjével újra előnybe került. A második félidő elején úgy tűnt, a vendégek gyorsan lezárják a találkozót, ám helyzeteiket nem tudták gólra váltani. A fordulatot a találkozóba Portu beállása hozott, aki két góljával és egy gólpasszával oroszlánrészt vállalt csapata fordításában. A Girona a győzelmével visszaszerezte a második helyet a táblázaton, Madridban pedig az utcára vonultak az emberek megünnepelni kedvenceik bajnoki címét.

A 34. forduló: Getafe–Athletic Bilbao 0:2, Real Sociedad–Las Palmas 2:0, Real Madrid–Cádiz 3:0, Girona–Barcelona 4:2, Mallorca–Atlético Madrid 0:1, Osasuna–Betis 0:2, Celta Vigo–Villarreal 3:2, Valencia–Alavés 0:1, Rayo Vallecano–Almería 0:1, Sevilla–Granada 3:0.

A következő forduló (május 10-én, 11-én, 12-én és 13-án): Alavés–Girona, Mallorca–Las Palmas, Villarreal–Sevilla, Granada–Real Madrid, Athletic Bilbao–Osasuna, Cádiz–Getafe, Atlético Madrid–Celta Vigo, Valencia–Rayo Vallecano, Betis–Almería, Barcelona–Real Sociedad.

VÁLTOZÁS NÉLKÜL
A Premier League dobogós csapatai nagyobb gond nélkül zsebeltek be újabb három pontot. A listavezető Arsenal azonnal magához ragadta a kezdeményezést a Bournemouth elleni hazai találkozón. Az Ágyúsok több ígéretes lehetőséget is kidolgoztak, de a vezetést csak Bukayo Saka büntetőjével tudták megszerezni a félidő utolsó perceiben. A játék képe a folytatásban sem változott, Leandro Trossard gondoskodott arról, hogy a mérkőzés hajrája a minimális izgalmat is nélkülözze, majd a bírói ráadásban Declan Rice állította be a végeredményt. A Manchester City még simában hozta a kötelezőt a Wolverhampton ellen. A találkozó hőse Erling Haaland volt, aki egymaga négy góllal járult hozzá csapata kiütéses sikeréhez. Nem okozott gondot a Liverpoolnak a Tottenham elleni rangadó. A Vörösök egyórányi játékot követően már négygólos előnyben voltak. A hajrában ugyan előjöttek Jürgen Klopp csapatának már-már megszokott védelmi hibái, ám ezúttal ezek nem voltak végzetesek. Szoboszlai Dominik valamival több szerepet kapott, mint a West Ham ellen, „már” a 83. percben pályára lépett. A Chelsea folytatja kései hajráját, hazai pályán kiütéses vereséget mért az egy héttel korábban pont a Liverpooltól pontot csenő Kalapácsosokra.

A 36. forduló: Luton–Everton 1:1, Arsenal–Bournemouth 3:0, Brentford–Fulham 0:0, Burnley–Newcastle 1:4, Sheffieled Utd.–Nottingham 1:3, Manchester City–Wolves 5:1, Brighton–Aston Villa 1:0, Chelsea–West Ham 5:0, Liverpool–Tottenham 4:2. A Crystal Palace–Manchester United találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (május 11-én, 12-én és 13-án): Fulham–Manchester City, Bournemouth–Brentford, Everton–Sheffield Utd., Newcastle–Brighton, Tottenham–Burnley, West Ham–Luton, Wolves–Crystal Palace, Nottingham–Chelsea, Manchester United–Arsenal, Aston Villa–Liverpool.

EZÜSTCSATA
Bár a Leverkusen már korábban bebiztosította elsőségét, a Bayern München és a Stuttgart még komoly versenyben vannak a második helyért. A két csapat szombat délután Stuttgartban mérkőzött meg egymással. A hazai csapat azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és a bajorok csak Manuel Neuer bravúrjainak köszönhették, hogy nem kerültek korán hátrányba. Leonidas Stergiou ziccerénél azonban már Neuer is tehetetlennek bizonyult. Igaz, nem sokáig örülhettek a vendéglátók, mert a félidő végén Harry Kane büntetőből kiegyenlített.

A folytatásban a müncheniek előtt több helyzet is adódott a gólszerzésre, ám azokat sorra elpuskázták. A hajrában mindez megbosszulta magát, mert a hazaiak Dzsong Vu Jongnak köszönhetően újra előnybe kerültek, majd a bírói ráadásban Silas biztosította be csapata győzelmét. A bajorok vereségét követően két pontra csökkent a két csapat között a különbség. A Borussia Dortmund hét közben a PSG legyőzésével elérte, hogy a Bundesliga ötödik helyezettje is a BL-ben szerepeljen őszre. A siker megnyugtatólag hathatott a dortmundiakra, akik nagyarányú vereséget mértek az Augsburgra. Közel járt a győzelemhez a Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal felálló Leipzig, amely a Hoffenheim otthonában lépett pályára. A vendégek Benjamin Sesko találatával az első félidőben előnybe kerültek. Bár a folytatásban Xavi Simons kiállítása miatt megfogyatkozott, a Leipzig sokáig tartani tudta előnyét. A 90. percben viszont a vendégek védelme megfeledkezett Andrej Kramićról, aki fejjel kiegyenlített.

A 32. forduló: Hoffenheim–Leipzig 1:1, Borussia (D)–Augsburg 5:1, Stuttgart–Bayern 3:1, Werder–Mönchengladbach 2:2, Wolfsburg–Darmstadt 3:0, Köln–Freiburg 0:0, Union Berlin–Bochum 3:4, Frankfurt–Leverkusen 1:5, Heidenheim–Mainz 1:1.

A következő forduló (május 10-én, 11-én és 12-én): Augsburg–Stuttgart, Freiburg–Heidenheim, Köln–Union Berlin, Mönchengladbach–Frankfurt, Leipzig–Werder, Mainz–Borusiia (D), Darmstadt–Hoffenheim, Bayern–Wolfsburg, Bochum–Leverkusen.

A KIESŐJELÖLT MÁSODSZOR IS LEGYŐZTE A BAJNOKOT
A Sassuolo–Inter találkozón meglepetésre a hazai csapat Armand Laurienté bombagóljával az első félidő közepén megszerezte a vezetést. Bár a második játékrészt szinte végig egykapuzta a vendégcsapat, egyenlíteni nem tudott, így a bajnokcsapat az idény során másodszor is kikapott a kiesőjelölttől. Szórakoztatóra sikeredett a Milan–Genoa összecsapás, amelyen a vendégek kétszer is előnyhöz jutottak, de a vörös-feketék mindkétszer egyenlítettek. A hajrához érve Olivier Giroud találatával már a Milannal volt az előny. Sokan már biztosra vették a hazai győzelmet, ám az utolsó percekben Mateo Retegui egy értékes találattal pontot mentett a Genoának. Döntetlennel zárult a Roma–Juventus találkozó is. A Farkasok Romelu Lukakunak köszönhetően előnybe kerültek, ám a vendégek Gleison Bremer révén még az első félidőben válaszoltak.

A 35. forduló: Torino–Bologna 0:0, Monza–Lazio 2:2, Sassuolo–Inter 1:0, Cagliari–Lecce 1:1, Empoli–Frosinone 0:0, Verona–Fiorentina 2:1, Milan–Genoa 3:3, Roma–Juventus 1:1. A Salernitana–Atalanta és az Udinese–Napoli találkozó lapzárta után ért véget.

A következő forduló (május 10-én, 11-én, 12-én és 13-án): Frosinone–Inter, Napoli–Bologna, Milan–Cagliari, Lazio–Empoli, Genoa–Sassuolo, Verona–Torino, Juventus–Salernitana, Atalanta–Roma, Lecce–Udinese, Fiorentina–Monza.

TÍZ EMBERREL IS LEHET NYERNI!
Érdekesen alakult a forduló nyitótalálkozója, a Toulouse–Montpellier mérkőzés. A két középcsapat összecsapását a hazaiak kezdték jobban, ennek ellenére a vezetést Téji Savaniernek köszönhetően a vendégek szerezték meg. Igaz, örömük nem tartott sokáig, mivel Thijs Dallinga gyorsan kiegyenlített. A második félidőben Savanier begyűjtötte második sárga lapját is, így a vendégcsapat emberhátrányba került. Ennek ellenére egy kapu előtti kavarodásból Khalil Fayad másodszor is előnyhöz juttatta a Montpellier-t, s ez elegendőnek bizonyult a három pont begyűjtéséhez.

A 32. forduló: Toulouse–Montpellier 1:2, Lens–Lorient 2:0, Le Havre–Strasbourg 3:1, Monaco–Clermont 4:1, Metz–Rennes 2:3, Brest–Nantes 0:0. A Lille–Lyon találkozó lapzárta után ért véget. A Nice–PSG és a Reims–Marseille mérkőzést elhalasztották.

A következő forduló (május 10-én, 11-én és 12-én): Brest–Reims, Nice–Le Havre, Clermont–Lyon, Montpellier–Monaco, Nantes–Lille, Marseille–Lorient, PSG–Toulouse, Rennes–Lens, Strasbourg–Metz.

 

Nyitókép: Az utcai ünneplés nem maradt el Madridban, de a hivatalos igen, mert a Realra holnap fontos mérkőzés vár a Bayern ellen (Fotó: Beta/AP)