2024. április 29., hétfő

A szalámigyáros életútjáról

Június közepéig látogatható a Múlt íze – Korhecz Gyula (1899–1973) című ipartörténeti kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

Pénteken nyitották meg a Múlt íze – Korhecz Gyula (1899–1973) című ipartörténeti kiállítást a Szabadkai Városi Múzeumban. A kiállítás az ismert szalámigyáros életét és munkásságát mutatja be, többnyire fotó- és más reklámanyaggal prezentálva, de a húsfeldolgozás és -eladás tárgyi vonatkozásai is szerepelnek, valamint családtörténeti vonatkozású anyag is, például a hatüléses kerékpár.
Korhecz Gyula az I. világháború után telepedett át Szabadkára, ahol öt üzletet nyitott, majd 1931-től már Újvidéken, Zomborban, Óbecsén, Nagybecskereken és Zentán is árusította termékeit. A szalámigyáros életútja példaértékű, hiszen alig tíz-egynéhány év alatt tette meg az utat, melyet hentesinasként kezdett meg, később mészáros lett, majd vágóhíd-tulajdonosból gazdag és tiszteletreméltó üzletemberré vált. Példája kivételes személyes képességeiről és az iparág kifizetődőségéről tanúskodik. Húsárui közül a téliszalámi volt a leghíresebb. 1938-ban a termelést a Léderer Györggyel közösen épített csókai gyárába helyezte át. 1941-ben beszüntette minden tevékenységét. 1945-ben ingatlanait államosították.
A kiállítás szerzői dr. Korhecz Papp Zsuzsanna és Kubičković Ákos.
– Korhecz Gyula nagy dokumentatív anyagot gyűjtött össze, ami bekerült a múzeumba is. Érdekes, hogy annak idején azonos mércék szerint zajlott a termelés és a reklámozás, mint most, a XXI. században. Találtunk adatokat arról, hogy a szalámigyáros még csapatépítésre és kirándulásokra is vitte a munkásait. A munkás és a gyártulajdonos közti viszony valóban emberséges volt, és ez a tisztességes hozzáállás mindkét részről meghozta a gyümölcsét – emelte ki Korhecz Papp Zsuzsanna, akitől megtudtuk, a kiállítás június közepéig tekinthető meg.
Kubičković Ákos elmondta, a levéltári és a könyvtári kutatása során feltűnt neki, hogy Korhecz Gyula jó marketingérzékkel rendelkező személy volt, ugyanis a Bácsmegyei Naplóban rendszeresen reklámozta termékeit, emellett nyereményjátékokat is szervezett.
A rendezvényen a jelenlévők a szalámigyáros „titkos” receptje alapján készült téliszalámit is megkóstolhatták.
A kiállítást Mačković Stevan nyitotta meg. A 20-as évek hangulatát pedig Varga Iván és Papp Miklós teremtette meg egy zenés összeállítással.

Nyitókép: Balról jobbra Kubičković Ákos, Korhecz Papp Zsuzsanna, Mačković Stevan / Dér Dianna felvétele