2024. április 29., hétfő

„Az a vers, amit mondani kell”

Ökumenikus evangelizációs szavalóversenyen Ürményházán

Anyanyelvápolók, iskolák, művelődési egyesületek és hittancsoportok fiatal szavalói gyűltek össze pénteken délután Ürményházán, a Szent Anna-templomban, a tizenharmadik alkalommal megtartott Bárka ökumenikus evangelizációs szavalóversenyen. Móricz Elvira, az Ürményházi Ifjúsági Klub elnöke a szervezők nevében elmondta, hogy a 29 fellépő Vajdaság kilenc településéről érkezett, és színvonalas produkciókkal léptek közönség és zsűri elé.
– Mindez erősíti bennünk az eltökéltséget, hogy a szavalóversenyt mindenféleképp meg kell ismételni két év múlva, nagy szeretettel várjuk a gyerekeket. Szeretnénk a gyerekeinket hagyományos erkölcsi normák szellemében nevelni.
Az első evangelizációs szavalóversenyt 2000-ben tartották meg, melynek megálmodója Dulka Andor tanár volt, aki feleségével, Viola Lujzával valósította meg a térségünkben egyedi és azóta már hagyományosnak mondható rendezvényt.
– A férjem volt az ötletadó, és a millennium évében úgy gondoltuk, hogy hiánypótló lehet egy olyan szavalóverseny, amelyen magyar költők valláshoz kötődő versei hangzanak el. Kétévente tartottuk meg ezt a szavalóversenyt. Egyes években nagyon sok diák fellépett, de volt, amikor kevesebben. Az ökumenikus szavalóversennyel úgy érzem sikerült a vallási vonalat erősíteni – mondta Viola tanárnő.
A zsűri a kategóriák legjobbjait díjazta. Emellett minden fellépő oklevelet kapott. A zsűri nevében Tari István, József Attila-díjas költő szólt az egybegyűltekhez.
– Fontos, hogy a gyerekek, akik verset mondanak, megtalálják azokat a verseket, amelyeket érdemes elmondani, ahogyan azt az egyik erdélyi gyerek mondta egy irodalmi esten: „Az a vers, amit mondani kell.” Nagyon jó lenne, ha a gyermekeink ráéreznének arra, hogy ezt vagy azt a verset érdemes elmondaniuk, hogy olyan verseket válasszanak, amelyeket mondani kell.
Az ürményházi evangelizációs szavalóverseny az MNT kiemelt jelentőségű gyermek- és ifjúsági rendezvénye, amely a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub közös szervezésében valósult meg.

Nyitókép: Az ürményházi szavalóverseny fellépői és szervezői / Gergely József felvétele