2024. április 30., kedd
SZABADKA

Több mint száz vers hangzott el

Tegnap, a magyar költészet napján a versmondásé volt a főszerep Szabadkán. Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar idén is megszervezte a Versfolyamot.
A verselni vágyók délelőtt a bajmoki Vuk Karadžić Általános iskolában mutatkoztak be. Déltől pedig a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar könyvtára volt a versmondás helyszíne. A cél az volt, hogy 100 vers hangozzék el, de ezt az számot már kora délután meghaladták.
Az egyik versmondó Illés Szofi volt:
– Az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola negyedikese vagyok. Több verset mondtam el. Sokat tudok fejből, de van olyan is, amelyiket olvastam. A vicces és rövid versek a kedvenceim, azokat a legkönnyebb megtanulni.
A Versfolyamra nem csak szavalók és felolvasók jöttek. Ottjártunkkor Tóth Zsuzsanna zongorakísérettel énekelte el az egyik kedvenc versét.
– Hozzám egyaránt közel áll az irodalom és a zene, és ezért úgy gondoltam, hogy ezt a kettőt ötvözném. Korábban is zenésítettem már meg verseket, és úgy gondoltam, hogy ez egy kiváló alkalom ahhoz, hogy ezeket itt most előadjam.
Basity Gréta, a Csáth-kör vezetője elmondta, hogy idén immár a 16. Versfolyamot szervezték meg.
– A Versfolyam egy egész napos versmondó maraton. Igyekszünk minél több szöveget összegyűjteni. A korábbiakban is együttműködtünk már iskolákkal. A mai napon Bajmokon kezdtük a verselést, ahol 67 vers hangzott el. Én ma legalább 150 versre számítok. Főleg iskolások, de ovisok és felnőttek is szavalnak e napon.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele