2024. május 8., szerda

Ahol életre kelnek a bábok

Szabadkai és dél-koreai előadást is láthattunk a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon

Élményekben hullámzóan kezdődött el a 30. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. A vasárnap esti jól sikerült megnyitó után, sajnos elmaradt az első hétfői előadás, az észtországi produkció – de ha minden igaz, ma 17 órától megtekinthetjük – azután viszont a Szabadkai Gyermekszínház előadását láthattuk, amely jó élményeket tartogatott. A szabadkaiak egy magyar nyelvű produkcióval neveztek be a versenyprogramba – vagy legalábbis dr. Zoran Đerić szelektor ezt választotta ki –, a Ricz Ármin rendezésében készült Árkon innen, bokron túl túl című előadással, amely a felnőtté válással foglalkozik a Csodaszarvas monda alapján. A fiatalos energiájú produkció szereplői Gál Elvira, Kocsis Endre, Ágyas Ádám, Mezei Gresák Lea, Dudás Dániel, valamint Horváth Blanka.

Ivana Kukolj Solarov a bábok titkos életéről mesélt a gyerekeknek (Lukács Melinda felvételei)

Ivana Kukolj Solarov a bábok titkos életéről mesélt a gyerekeknek (Lukács Melinda felvételei)

Délután a horvátországi Nagypapa meséi című előadás volt műsoron, amit a Jadran színpadon tartottak meg. Szó szerint, mármint a produkció meghittsége miatt, a közönség is a színpadon foglalt helyet, így pedig sokkal kevesebben férhettek be a terembe, és sokan nem is fértek be. A meghirdetett kezdéstől számítva, a nézők még negyedórát vártak az előtérben, és amikor kezdték őket beengedni, akkor derült ki, hogy az előadás során a nézők is a színpadon ülnek. Akik nem fértek be, felháborodtak és azt is észrevételezték, hogy míg a közönség egy részét beengedték a terem egyik bejáratán, addig akik a másik felén álltak sorba, azokat be sem engedték. Legjobban az fájt a kívül rekedt embereknek, családoknak, hogy a műsorfüzetben nem lett egyértelműen feltüntetve, hol és hogyan fogják játszani az előadást. Egyébként a produkció valóban szép és meghitt volt – azok szerint, akik látták – rávilágított arra, hogy a nagyszülők gondoskodását, szeretetét, nem helyettesíthetik a mindennapjainkban használatos technikai eszközök.

A tegnapi nap megint szép élményeket tartogatott. Először a Boszniai Szerb Köztársaság A hét holló című előadását tekinthettük meg, amely ugyebár a jól ismert Grimm-mese nyomán készült. A produkcióban hangsúlyos szerepet kaptak a hangok is, számos tárgy került elő, amelyekkel valósághű zajokat, neszeket hoztak létre a színészek, legyen szó a természet hangjairól vagy valamilyen emberi tevékenységről, mint amilyen például a sütés-főzés. Emellett több népi fúvóshangszert is hallhattunk.

A következő előadás Dél-Koreából érkezett, egy kisfiú és egy fa élethossziglan tartó különös kapcsolatáról szólt. A zenés, látványában színpompás előadást érdeklődve nézték a gyerekek, a felnőtteket pedig szinte visszarepítette a gyermekkorba.

A Szabadkai Gyermekszínház előterében tegnap egy tárlat is megnyílt. A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház hozta el bábjainak egy részét. Ahogyan azt a megnyitón dr. Zoran Đerićtől hallhattuk, olyan bábokról van szó, amelyekkel játszanak a színészek, és néhány bábot az előző években a szabadkai fesztiválon is láthatták a nézők. A közönséget Ivana Kukolj Solarov, a nagybecskereki színház igazgatója is köszöntötte:

– A bábok csak tárgyak, de a színpadon életre kelnek, a színészek segítségével. A színházunk kizárólag bábelőadásokat készít és széles körben elismert szakemberek dolgoztak nálunk, mások mellett az idei Kis Herceg-díjas Jelena Sitar, valamint a munkatársunk, Jovan Caran, aki néhány évvel ezelőtt szintén díjat kapott Szabadkán. A kiállított bábok nagy része is díjakat kapott különböző fesztiválokon a kreációért, és még repertoáron levő előadásainkból vannak, mert azt szerettük volna, hogy a gyerekek jó állapotban levő bábokat lássanak, amelyek felkeltik az érdeklődésüket a produkciók iránt – emelte ki Ivana Kukolj Solarov.

Ma 10 órától a Jadran színpadon az egri Harlekin Bábszínház Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című előadást játssza, 12-től a Szabadkai Gyermekszínházban egy szlovákiai produkciót láthatunk, 17 órától pedig szintén a Jadran színpadon az elmaradt észtországi előadást.