2024. május 9., csütörtök

A vajdasági közönséget is elvarázsolták

A Margaret Island is fellépett a VM4K idei palicsi Nyárhangoló Fesztiválján

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Nyárhangló Fesztiválján igencsak sokan voltak kíváncsiak a Margaret Island koncertjére is, amelyet egy igen hangulatos helyen tartottak meg, a tóparton, a Bagolyvár előtt felállított nagyszínpadon.

A Margaret Island tíz éve létező zenekar, a siker pedig nagyon gyorsan érkezett meg számukra, és azóta is számos díjban részesültek. A zenekar magvát Füstös Bálint, Lábas Viki és Törőcsik Kristóf alkotja. A nevük tulajdonképpen a Margit-sziget angolul, ahova sok szép emlék fűzi őket. Vajdaságban először jártak, a közönség mégis betéve tudta a dalaikat, és a koncerten hangosan énekelte az együttessel. Viccesen pedig azt is mondhatnánk, hogy a Margaret Island az egyetlen zenekar, amelyik koncertjén a rajongók kérik az Esőt, hiszen ez is kedvencnek számít sok más daluk mellett. A Margaret Island népszerűsége talán abban is rejlik, hogy műfajilag szinte behatárolhatatlanok, illetve a zenéjükben sok zeneműfaj lelhető fel, és ezek mégis szépen összefonódnak, mintha átölelnék egymást. Ha a rajongókat kérdezzük arról, hogy milyenek a dalaik, akkor azt mondják, hogy olyan „margeretesek”. Füstös Bálinttal, Lábas Vikivel és Törőcsik Kristóffal a koncert előtt beszélgettünk.

Melyik volt az első pillanat, az első élmény, amikor rájöttetek arra, hogy sikeretek van?

Füstös Bálint: – Az első emlékem az, amikor még előzenekarként játszottunk, talán a Kistehén előtt, és a közönség velünk együtt énekelte a Nem voltál jó című dalunkat. Számunkra szinte hihetetlen élmény volt, hogy az emberek ezt honnan ismerik ilyen jól. Onnantól kezdve pedig fokozatosan haladtunk felfelé a lépcsőfokokon. Az első két év annyira intenzív volt, hogy felfogni sem tudtuk igazán, hogy mi történik velünk. Amikor egy kis úgymond szezon közti átállást tartottunk, akkor gondoltunk csak bele az első két év élményeibe.

Hogyan írjátok a dalaitokat?

Törőcsik Kristóf: – Őrizzük azt, hogy a dalokat hárman írjuk. Ez a kezdeteinktől így volt, így indult az egész, egyfajta szobaprojektként lényegében. Amikor a szöveggel nem boldogulunk, akkor szövegíró segítségét kérjük, és már néhány éve Toldi Miklós producerrel dolgozunk, akinek a legutóbbi lemezünket is köszönhetjük. Legtöbbször mégis az van, hogy valamelyikünknek akad egy ötlete, és azt közösen kibontjuk. Mostanában egyre több szöveget írunk, úgyhogy szerintem ez fejlődést mutat.

Nagyszámú közönség előtt lépett fel Palicson a Margaret Island (Fotó: VM4K/Nyárhangoló Facebook oldala)

Nagyszámú közönség előtt lépett fel Palicson a Margaret Island (Fotó: VM4K/Nyárhangoló Facebook oldala)

A feldolgozásoknál hogyan választatok dalt?

Lábas Viki: Ezt főleg Bálintra bízzuk. Most a Megőrül a szív tematikában fogunk játszani egy Republic, Vikidál, illetve Katona Klári feldolgozást, amivel próbálunk kedveskedni az idősebb generációnak, az újnak pedig megmutatni, hogy régen milyen slágerek hódítottak Magyarországon. Bálintnak van egy gyűjteménye és abból válogatunk, de ez minden évben más. Az pedig már nálunk szinte hagyomány, hogy minden lemezünkre feldolgozunk egy Bródy-szerzeményt, és a készülő lemezre is választunk majd egyet.

Hogyan kerültetek kapcsolatba Bródyval?

Törőcsik Kristóf: – Rögtön az együttes megalakulása elején felvette velünk a kapcsolatot, elkezdtünk beszélgetni, és kialakult egyfajta kölcsönös szimpátia. Azóta is együttműködünk, minden lemezre kapunk tőle dalszöveget, cserébe pedig mi feldolgozzuk az egyik korábbi dalát.

A zenekarotok már tíz éve működik. Ezt miként élitek meg, egyfajta mérföldkőnek, fordulópontnak?

Füstös Bálint: – Én személy szerint nem tulajdonítok ennek túl nagy jelentőséget. Persze nagyon jó ezt így kimondani – tíz év – de nem érzem azt, hogy bármi is megváltozna. Szeretnénk megünnepelni, készülünk majd nagy koncertekkel, visszaemlékezésekkel, és új lemezzel, ha minden igaz jövő év tanvaszára.

Lábas Viki: – Ugyanakkor ez nemcsak a mi ünnepünk, nem csupán a zenekart ünnepeljük, hanem a közönségünket is, hiszen az elmúlt tíz évben kitartóan velünk voltak, és ezért nagyon hálásak vagyunk. Sohasem feledjük azt, hogy nélkülük mi sem léteznénk. A csapatunk tagjait is ünnepeljük, akik a háttérben dolgoznak, de már tíz éve velünk vannak. Bizony lesz mit megünnepelni, de ez legyen a jövő zenéje, még az idei évre, őszre is tartogatunk meglepetéseket.

Mindenféle korosztálynak zenéltek, és azt is mondtátok, hogy nem tartjátok magatokat celebeknek, hanem zenészeknek. Mégis, leginkább kikből áll a rajongótáborotok?

Füstös Bálint: – Minden korosztálytól kaptunk visszajelzéseket, a fiatalabbak talán jobban kimutatják a rajongást, de még ezt se mondhatom egyértelműen.

Ez lesz az első fellépéseket Vajdaságban, Palicson. Milyenek voltak az első tapasztalataitok, amikor megérkeztetek? Egyáltalán hol sikerült koncerteznetek a határon túl?

Lábas Viki: – Sokat játszunk Erdélyben, szeretünk is oda járni. Vajdaságban még nem voltunk, de örülünk neki, hogy egyből egy ilyen szép helyen lehetünk, a tó mellett.

Füstös Bálint: – Sok jót hallottunk a közönségről, mert vannak zenész cimboráink, akik már többször jártak itt, de azt mondták, hogy mindig nagyon jó és mindig nagyon szívesen jönnek ide.