2024. április 27., szombat

Csalódottak és elköltöznének

Csöppet sem rózsás a fiatalok helyzete Szerbiában, így nem meglepő, hogy minden második legszívesebben elköltözne innen, mert csalódott, nem látja a biztos jövőjét hazájában – ez derül ki a Fiatalok Ernyőszervezete felméréséből, melyet augusztus 12-e, a fiatalok napja alkalmából készítettek.

A felmérés szerint a megkérdezettek majdnem fele egyetemi hallgató, 60,6 százalékuknak semmiféle havi bevétele nincs, 61 százalékuk a szüleivel él egy fedél alatt. A legnagyobb kilátástalanságot számukra a munkanélküliség, az oktatási rendszer, a megváltozott értékrendszer és a korrupció okozza. Hetvenhat százalékuk válaszából az derül ki, hogy nincs olyan politikus, akinek hinnének, míg 83,1 százalékuk véli úgy, hogy a pártok nem a fiatalok érdekeit tartják szem előtt.

A fiatalok tekintélyes része – különösen, ha városban él –, külföldre menne, más részük pedig kisebb településről a nagyvárosba költözne. A 18-30 év közöttiek körében ugyan csökkent a munkanélküliség, de még mindig sokan sokat várnak arra, hogy elhelyezkedhessenek. Az idei év júniusában 146.843 fiatal munkanélkülit tartottak nyilván, ami létszámuk egyharmada. Az utóbbi három évben mintegy 50 ezerrel csökkent a munkát kereső fiatalok száma, ám rendszerbeli terv ezen a téren nincs, a fiatalok szerint az állam nem törődik kellőképp velük.

A megkérdezettek átlagéletkora 22,7 év volt, a kérdőívet 68,8 százalékban fiatal nők, 31,2 százalékban fiatal férfiak töltötték ki. Hatvanöt százalékuk Szerbia nagyobb városaiban él, legtöbbjük a belgrádi körzetben.

A felmérés készítői szerint jellemző, hogy szélesebb régiónkban a fiatalok nem ismerik egymást, alig utaznak, és nem működnek együtt kortársaikkal, épp ezért a berlini egyezmény keretében három évvel ezelőtt regionális ifjúsági irodák megnyitását szorgalmazták, ami végre megkezdte a munkáját, írja az N1.